CV90 in gebruik genomen
Staatssecretaris Jack de Vries is zichtbaar onder de indruk van de imposante en gloednieuwe CV90 tijdens de proefrit op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Even daarvoor is het nieuwe Nederlandse infanteriegevechtsvoertuig officieel in gebruik genomen. Na de succesvol afgeronde testfase droeg de directeur van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), Lex Hendrichs, vanmiddag de eerste vijf exemplaren over aan de Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Marcel van den Broek.
De CV90 neemt samen met het Fennek verkenningsvoertuig en het zware pantserwielvoertuig Boxer de taken over van de huidige ‘good old’ YPR pantservoertuigen, die na tientallen jaren trouwe dienst aan vervanging toe is. De CV90 heeft veel vuurkracht, een topsnelheid van 70 km/u, een actieradius van 600 kilometer en biedt daarnaast veel bescherming aan de inzittenden. In totaal biedt het infanteriegevechtsvoertuig plaats aan 10 personen, 3 bemanningsleden en 7 volledig uitgeruste infanteristen.
Zwaarste omstandigheden
Defensie heeft gekozen voor een combinatie van moderne voertuigen, zodat de Koninklijke Landmacht optimaal is toegerust voor haar taken in het volledige spectrum van operationeel optreden; van humanitaire noodhulp tot inzet bij een grootschalig conflict. Dankzij zijn zware bewapening en bepantsering kan de CV90 ook onder de zwaarste gevechtsomstandigheden opereren.
Nederland neemt een CV90 in gebruik met een hypermodern Bushmaster III 35 mm snelvuurkanon waarmee doelen tot op twee kilometer kunnen worden uitgeschakeld. Verder beschikt het voertuig over een 7.62 mm mitrailleur en 10 lanceerinrichtingen voor rook- en scherfgranaten. Om de bemanning tegen vijandelijk vuur te beschermen kan er afhankelijk van de omstandigheden meer of minder bepantsering aan het voertuig worden gehangen. Ook beschikt de bemanning over apparatuur die waarschuwt wanneer het voertuig wordt aangestraald met een laser.
Defensie schaft in totaal 192 CV90’s aan waarvan er acht zijn bedoeld voor opleiding en training van militairen. Eerdere versies van de CV90 zijn al in gebruik bij de krijgsmacht van Zweden, Noorwegen, Finland, Zwitserland.