Antwoorden op kamervragen over de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV)

Antwoorden op kamervragen van het lid Van Raak (SP), ingezonden 24 november 2008.

1. Vraag

Bent u op de hoogte van het manifest dat de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers aangeboden heeft aan de VNG en het ministerie van BZK? Wat is uw reactie op dit manifest? 1)

1. Antwoord

Ja. Het manifest richt zich op de modernisering van de rechtspositie voor de brandweervrijwilligers en doet voorstellen voor verbetering van die rechtspositie. Het College voor Arbeidszaken (CvA) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is als vertegenwoordiger van de gemeentelijke en regionale werkgevers verantwoordelijk voor de onderhandelingen met de vakbonden over de rechtspositie voor vrijwilligers bij de gemeentelijke en regionale brandweer. Het CvA is van plan om deze rechtspositie op korte termijn te moderniseren.

De circa 22.000 brandweervrijwilligers, die veelal naast hun reguliere baan klaar staan om uit te rukken bij brand of ongevallen, zijn onmisbaar voor de brandweerzorg in Nederland. Bij deze belangrijke taak hoort, ook in mijn ogen, een fatsoenlijke rechtspositie waarin vergoedingen en verzekeringen goed zijn geregeld. De rechtspositie moet passen bij de aard van de werkzaamheden en de bedrijfsvoering van de brandweer. De huidige rechtspositie voldoet hier niet meer aan. Daarom wordt de rechtspositie op korte termijn gemoderniseerd

2. Vraag

Wat is uw reactie op het feit dat de VNG de VBV niet als officiële stem erkent in het vaststellen van de rechtspositie?

3. Vraag

Vindt u dat de VBV betrokken moet worden bij het vaststellen van de nieuwe rechtspositie van brandweervrijwilligers? Zo ja, wat gaat u doen om dit te bewerkstelligen? Zo neen, waarom niet?

4. Vraag

Hoe verhoudt deze opstelling van de VNG zich tot de toezegging van u dat de VBV als serieuze partner dient te worden beschouwd?

Antwoord op de vragen 2, 3 en 4

Het is goed dat brandweervrijwilligers zich organiseren om hun belangen te behartigen. In de voorbereidingen van het onderhandelingsproces heeft het CvA geprobeerd alle groepen belanghebbenden te betrekken. De moderniseringsvoorstellen van het CvA zijn in nauw overleg met het brandweerveld tot stand gekomen. Het CvA wil ook de relatief jonge belangenorganisatie voor vrijwilligers, de VBV betrekken bij de modernisering van de rechtspositie voor brandweervrijwilligers.

Het CvA heeft al eind 2007 twee voorstellen gedaan om de VBV te betrekken bij de modernisering van de rechtspositie van de vrijwillige brandweer. De VBV kan op voorhand input leveren en met voorstellen komen voor de rechtspositie voor vrijwillige brandweer zodat het CvA deze voorstellen mee kan nemen. Of zich aansluiten bij één van de onderhandelende vakbonden.

Op beide voorstellen is de VBV niet ingegaan. Op dit moment houdt de VBV vast aan zijn eis om als enige formele onderhandelaar de gesprekspartner te zijn van het CvA als het gaat over de rechtspositie voor brandweervrijwilligers. Op basis van afspraken die het CvA met de ambtenarenvakbonden (Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF) heeft gemaakt is dit niet mogelijk. Deze afspraken zijn gebaseerd op voorwaarden die de SER stelt aan representatieve organisaties. De VBV voldoet daar niet aan, het is (nog) geen vakbond.

Daarnaast heeft het CvA met de ambtenarenvakbonden afgesproken dat de partijen op de gemeentelijke onderhandelingstafel mee moeten kunnen praten over alle aspecten van de gemeentelijke arbeidsvoorwaarden. De ambtenarenvakbonden moeten het gemeentepersoneel over de volle breedte vertegenwoordigen. Reden hiervoor is dat het onwerkbaar is om voor alle categorieën gemeentepersoneel afzonderlijke onderhandelingen met verschillende partijen te voeren. Ook aan deze eis voldoet de VBV niet.

Het CvA is in gesprek met de VBV om te kijken hoe de VBV toch betrokken kan worden bij de modernisering van de rechtspositie voor de vrijwillige brandweer. Maar het CvA kan op korte termijn niet voldoen aan de eis van de VBV om de enige formele onderhandelaar te zijn als het gaat om de rechtspositie voor vrijwilligers. Overigens is het ook op langere termijn, wanneer ze voldoen aan de eisen die aan representatieve organisaties worden gesteld, de vraag of zij de enige partij zijn waarmee het CvA praat. Ook de reguliere ambtenarenbonden vertegenwoordigen een deel van de brandweervrijwilligers.

5. Vraag

Bent u op de hoogte van het feit dat het Veiligheidsberaad de VBV ook niet erkent als officiële gesprekspartner, geheel tegen uw opvatting over de status van de VBV in?

5. Antwoord

Het Veiligheidsberaad stelt zich op het standpunt dat de brancheorganisatie, de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) de belangen van de gehele brandweersector, dus ook de belangen van de brandweervrijwilligers, behartigt. Het Veiligheidsberaad heeft de VBV geadviseerd om over de positie van brandweervrijwilligers contact op te nemen met de NVBR. Inmiddels heeft het bestuur van de NVBR de VBV aangeboden om deel te nemen aan een
nationaal platform vrijwilligheid bij de brandweer. In dit platform kunnen de ook voor de VBV relevante aspecten die spelen op het gebied van de vrijwilligheid bij de brandweer worden besproken en waar mogelijk kortgesloten. Hierbij valt te denken aan onderwerpen als belastbaarheid, beschikbaarheid en werkgeverschap Alle deelnemers nemen deel aan dit platform als gelijkwaardige partners met inachtneming en respect voor elkaars verschillende rollen en verantwoordelijkheden. Voorstel van de NVBR is om onder andere de volgende organisaties te laten deelnemen aan hel platform: het veiligheidsberaad, de VNG, het ministerie van BZK, en de NVBR. De NVBR zal het platform faciliteren en zorgdragen voor het secretariaat.

Via het nationaal platform vrijwilligheid bij de brandweer kunnen de opvattingen van de VBV worden meegenomen bij de besluitvorming en in het bestuurlijk overleg van het Veiligheidsberaad. De VBV stelt zich, tot nu toe, op het standpunt dat zij niet via het Veiligheidsberaad zal rapporteren zolang de vakvereniging niet door het Veiligheidsberaad wordt erkend.

6. Vraag

Bent u bereid zowel de VNG als het Veiligheidsberaad aan te spreken op hun opstelling t.o.v. de VBV? Zo neen, waarom niet?

6. Antwoord

Middels het sturen van een brief heb ik op 5 maart 2008 aan de besturen en het brandweerveld verzocht de VBV ook als gesprekspartner te betrekken bij zaken die de positie van de brandweervrijwilliger raken. In mijn reguliere contacten met het Veiligheidsberaad en de VNG zal ik hiervoor aandacht blijven vragen.

1) http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws-552-vng-krijgt-vbv-manifest.html?archived=0&page=1