Strijd tegen Campylobacter-bacterie
De pluimvee-industrie en VWS gaan samen de Campylobacter bestrijden. Deze bacterie is een van de belangrijkste veroorzakers van voedselinfecties.
In een convenant dat minister Klink en de Nederlandse Pluimveeverwerkende industrie (NEPLUVI) hebben ondertekend, staat welke maatregelen de partijen de komende twee jaar nemen:
Vanaf 1 januari 2009 meten de vleeskuikenslachterijen de hoeveelheid Campylobacter-bacteriën op het eindproduct. Bij een te hoog niveau moet de slachterij zijn productieproces doorlichten.
Er wordt onderzoek gefinancierd naar de bijdrage van de diverse bronnen aan Campylobacter- infecties bij de mens. Hoewel kip als een van de belangrijkste veroorzakers van deze ziekte wordt gezien, zijn er ook andere bronnen aan te wijzen (dieren, mensen, milieu of voedsel).
Infecties
Jaarlijks krijgen zo´n 80.000 Nederlanders een Campylobacter-infectie. De verschijnselen variëren van maagdarmklachten tot – in zeldzame gevallen - ziektes als Guillain Barre (verlammingsziekte). Soms overlijden mensen zelfs aan de gevolgen van de infectie.