Missie Uruzgan gaat nieuwe fase in (video)
De investeringen in de opbouw van Uruzgan door de Task Force Uruzgan (TFU) beginnen vruchten af te werpen. Het ingaan van een nieuwe fase blijkt onder meer uit het toenemende aandeel van burgers in de Nederlandse missie. Dit werd geïllustreerd tijdens de periodieke briefing over de stand van zaken in Afghanistan waarbij de Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Peter van Uhm, voor het eerst werd geflankeerd door vertegenwoordigers van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken.
CDS Peter van Uhm liet weten dat er als gevolg van recent Nederlands optreden sprake is van verzwakt leiderschap bij de Opposing Military Forces (OMF) in Uruzgan. Bij daadwerkelijke gevechten delven de vijandelijke strijders, een samenraapsel van Taliban, criminelen en opportunisten, het onderspit. Zij zoeken hun toevlucht tot Improvised Explosive Devices (IED’s) en zelfmoordaanslagen. Van Uhm: “Met name Afghaanse burgers worden hier slachtoffer van. Vorige week kostte een bermbom in Tarin Kowt nog het leven aan vier Afghaanse burgers, onder wie een 12-jarige jongen. Dankzij de Task Force Counter IED en met hulp van de bevolking vinden we bijna ¾ van de IED’s op de goede manier.”
Generaal Van Uhm liet aan de hand van kaarten zien dat de Nederlandse invloedssfeer in Uruzgan zich de afgelopen jaren sterk heeft uitgebreid. “In Chora en Deh Rawod kunnen we inmiddels veel opbouwwerk doen. We zitten op de westoever van de rivier Helmand, waar we de Taliban ernstig hinderen door het onderbreken van belangrijke transportlijnen.” Van Uhm nam krachtig afstand van de conclusie van het recente rapport van de Internationale Raad voor Veiligheid en Ontwikkeling dat de Taliban permanent aanwezig zijn op 72 procent van het Afghaans grondgebied. “Dit punt van het rapport kan ik niet onderschrijven. In Uruzgan wonen circa 350.000 mensen, daar dekken we nu bijna 85 % van af.”
Robert de Groot, plaatsvervangend directeur generaal politieke zaken (Buitenlandse Zaken), onderstreepte dat deze eerste zogenoemde ‘3D-bijeenkomst’ het ingaan van een nieuwe fase illustreert. Hiermee doelde hij op de 3 D’s van diplomacy, defence en development, die de essentie van de Nederlandse missie vormen. De recente ’Peace Jerga’ noemde hij illustratief voor de vooruitgang op diplomatiek gebied. Tijdens deze bijeenkomst kwamen zo’n 1100 stamleiders op uitnodiging van gouverneur Hamdam samen in Tarin Kowt. In de slotverklaring werd de bevolking opgeroepen afstand te nemen van de opstandelingen. Ook moet Uruzgan binnen twee jaar vrij zijn van papaverteelt.
Namens ontwikkelingssamenwerking sprak Joke Brandt, Directeur Generaal Internationale Samenwerking. Zij wees erop dat het opbouwwerk opschuift van Quick Visible Projects naar duurzame ontwikkeling door civiele partners. “Daarnaast verbetert het openbaar bestuur door het opknappen van overheidsgebouwen door lokale aannemers en er gaan steeds meer jongeren naar school. Ook op het gebied van gezondheid vindt er grote vooruitgang plaats. Neem de bouw van de vrouwenvleugel in Tarin Kowt en de opleiding voor vroedvrouwen. In Chora maakte geen vrouw gebruik van de medische voorzieningen, nu de helft.” Brandt vroeg bij alle vooruitgang rekening te houden met het feit dat het uitgangspunt vrijwel nul was.