Begroting Algemene Zaken voor het jaar 2008

Aandachtspunten ministerie van Algemene Zaken voor het komende begrotingsjaar.

Voor het kabinet zijn verbindend bestuur en een dienende overheid randvoorwaarden voor een duurzame ontwikkeling van de samenleving. Oog en oor hebben voor wat er leeft in de samenleving is daarbij onontbeerlijk. Aan het begin van deze kabinetsperiode is gestart met een intensieve dialoog met de samenleving. Het kabinet wil deze dialoog gedurende de hele zittingsperiode op verschillende manieren blijven voeren. Dit om ieders talenten zo goed mogelijk te ontwikkelen en te benutten en samen te werken aan een beter Nederland.

Beleidsprogramma

Op 14 juni 2007 is het beleidsprogramma gepresenteerd dat samen met het coalitieakkoord de leidraad vormt voor dit kabinet. De minister-president zal bijzondere aandacht besteden aan een concurrerende en ondernemende economie, de Nederlandse positie in internationaal verband en respect.

Ook blijven de Europese agenda - na ommekomst van de Intergouvernementele Conferentie (IGC) over de verdragswijzigingen in de EU - en de koninkrijksrelaties - in het kader van de bestuurlijke herinrichting van de Nederlandse Antillen - een prioriteit voor de minister-president. Hij is immers lid van de Europese Raad, voorzitter van de Rijksministerraad en van de Ronde tafelconferentie (RTC).

Naast aandacht voor deze doelstellingen zal het ministerie van Algemene Zaken ook een bijdrage leveren aan de doelstelling uit het beleidsprogramma "Het realiseren van een overheid die beter werk levert met minder mensen". Algemene Zaken zal dit doen door de personele taakstelling voor het ministerie in te vullen efficiency te halen uit nieuwe en intensive vormen van interdepartementale samenwerking rond communicatie en voorlichting vanuit en met de WRR bij te dragen aan de voorstellen van de programma-SG Vernieuwing Rijksdienst voor een gestroomlijnd kennis- en adviesstelsel.

Onderraden

De onderraden van de ministerraad zijn bij het aantreden van dit kabinet opnieuw ingedeeld in overeenstemming met de zes pijlers van het beleidsprogramma. De onderraden dragen zo bij aan het bevorderen van de eenheid van dat beleid. Het voornemen is om in 2008 ook een onderraad voor de rijksministerraad (RMR) in te richten, mede om het belang te benadrukken van de rol van de RMR voor de koninkrijksrelaties.

Gemeenschappelijk communicatiebeleid

Het stimuleren van interdepartementale samenwerking op het gebied van communicatie ordt onder meer vorm gegeven door ieder jaar een programma gemeenschappelijk communicatiebeleid op te stellen en uit te voeren.

In 2008 zullen de accenten liggen op:

  • algemene presentatie van de rijksoverheid (o.a. de ontwikkeling van één huisstijl voor de rijksoverheid)
  • meer samenwerking bij Postbus 51 campagnes
  • meer 'shared service' op het gebied van uitvoering van communicatie
  • bevorderen van interactie tussen kabinet en samenleving
  • uitvoeren van een gemeenschappelijk onderzoeksprogramma

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Vanaf 2008 start een nieuwe raadsperiode, die loopt van 2008 tot en met 2012. Aan het begin van elke raadsperiode legt de WRR zijn voorgenomen activiteiten neer in een werkprogramma. Dit werkprogramma wordt door de raad vastgesteld en kter eventueel aangevuld, na overleg met de minister-president die hierover voorafgaand de meningen hoort in de ministerraad. Op grond van het opgestelde werkprogramma wordt gedurende de raadsperiode wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. In het eerste jaar van een raadsperiode - met een anders samengestelde raad - worden nieuwe activiteiten opgestart, die pas later in de periode tot publicaties en conferenties leiden.

In 2008 zal de WRR zich naar alle waarschijnlijkheid onder andere bezighouden met de volgende thema's: religie, ontwikkelingssamenwerking en maatschappelijke vernieuwing.

In 2007 zal een externe commissie onder leiding van mevrouw Y. van Rooy (aspecten van) het werk van de WRR evalueren. De resultaten worden eind 2007 of begin 2008 gepubliceerd. Een dergelijke evaluatie vindt plaats aan het eind van elke raadsperiode op initiatief van de raad.