Antwoorden op kamervragen over een stijgende tendens in de frequentie van extreem racistische uitingen
Bent u op de hoogte van het bericht “Auto’s en deuren beklad met hakenkruizen”? 1)
1. Vraag
1. Antwoord
Ja
2. Vraag
Deelt u de mening dat de politie dit misdrijf serieus moet nemen en er niet vanuit mag gaan dat hier sprake is van misplaatst kattenkwaad?
2. Antwoord
Ja
3. Vraag
Kunt u aangeven of er een stijgende tendens is waar te nemen in de frequentie van dergelijke extreem racistische uitingen? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen?
3. Antwoord
Het Landelijk Expertise Centrum Diversiteit (LECD) van de politie kan in het voorjaar van 2009 exacte landelijke cijfers met betrekking tot rechtsextremistische uitingen geven over het jaar 2008. Helaas is er geen vergelijkingsmateriaal met betrekking tot het jaar 2007, aangezien de politiekorpsen dit jaar gestart zijn met het verwerken van alle discriminatie-incidenten in een uniform zaaksoverzicht.
Het Openbaar Ministerie (OM) beschikt wel over cijfers over 2007 aangaande de instroom van discriminatiefeiten met een extreemrechtse verdachte. Deze cijfers laten een daling zien ten opzichte van 2006 maar geven een beperkt beeld, omdat niet alle aangiften tot de opsporing van een verdachte leiden (en de zaak dus ook niet instroomt bij het OM). Bovendien zijn in deze cijfers niet de commune (gewone) delicten opgenomen met een discriminatoire achtergrond.
Voor een effectief antidiscriminatiebeleid is inzicht in aard en omvang van de discriminatieproblematiek een vereiste. Daarom werken de politie en het OM aan de verbetering van de registratie van discriminatie-incidenten, met inbegrip van alle commune delicten met een discriminatoire achtergrond. De politie en het OM passen hiertoe hun bedrijfsprocessensystemen aan. Het is uiteraard ook belangrijk dat alle discriminatie-incidenten gemeld worden bij de politie. Om de aangifte- en meldingsbereidheid te vergroten is de politie in maart 2008 het project Hatecrimes gestart in de pilotkorpsen Gelderland-Zuid en Amsterdam-Amstelland. Via www.hatecrimes.nl kunnen slachtoffers van discriminatie online een melding maken (eventueel anoniem) of een verzoek tot aangifte doen.
In het voorjaar van 2009 maken politie en OM gezamenlijk een criminaliteitsbeeld discriminatie over geheel 2008. Hierin zal aandacht zijn voor de verschillende discriminatiegronden, zoals racisme, homoseksuele gerichtheid en geloofsovertuiging. Dit criminaliteitsbeeld discriminatie zal jaarlijks opgesteld worden. In het voorjaar van 2009 sturen wij het criminaliteitsbeeld discriminatie 2008 naar de Tweede Kamer.