Toespraak Balkenende voor Algemene Vergadering VN
De financiële crisis mag ons niet afleiden van de noodzaak de millenniumontwikkelingsdoelen te bereiken. Dat zei minister-president Balkenende voor de Algemene Vergadering van de VN in New York.
De minister-president sprak tijdens de 63ste sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York over het belang van de vier essentiële vrijheden: 'Vooruitgang is mogelijk, maar zij ontstaat niet van zelf. Voor Nederland is dit een aansporing om met volle energie te blijven meewerken aan een wereld waarin mensen vrijheid van meningsuiting en geloof zullen genieten, en vrij zullen zijn van vrees en gebrek'.
Financiële crisis
Balkenende benadrukte in New York dat de huidige financiële crisis ons niet mag afleiden van de noodzaak de millenniumontwikkelingsdoelen te bereiken.
Om die financiële crisis te bezweren moet volgens de minister-president de financiële sector de aanbevelingen van het Financiële Stabiliteitsforum snel opvolgen: strikter toezicht, betere risicobeheersing, grotere transparantie en een strengere verantwoordingsplicht. Het IMF zou hier een centrale rol in moeten spelen door zijn toezicht op te financiële sector uit te breiden.
Vrijheid van gebrek
'Miljoenen mensen hebben de afgelopen jaren de stap kunnen zetten uit de armoede. In Azië maar ook in een aantal landen in Afrika is dankzij de inzet van velen aanzienlijke vooruitgang geboekt', aldus Balkenende.
Er is echter nog veel te doen. 'In sommige landen is de situatie zelfs verslechterd, ook op het gebied van gezondheid'. Bij de aanpak van de problemen is volgens de minister-president 'boven alles' samenwerking belangrijk. 'Samenwerking óók met bedrijven en de civil society. Publiek-privaat partnerschap wèrkt'.
Nederland verwelkomt het initiatief van de VN om voedselzekerheid een centrale plaatste geven tijdens de Algemene Vergadering. Hogere voedselprijzen raken de allerarmsten het hardst. 'Ons land heeft daarom extra geld uitgetrokken voor landbouw in ontwikkelingslanden'.
Vrij van angst
In een vrije samenleving is geen plaats voor marteling en de doodstraf. 'In onze wereld staat niemand boven en niemand onder de wet', aldus Balkenende.
Als eerbetoon aan de mensen die de angst trotseren om de mensenrechten te verdedigen heeft Nederland een onderscheiding ingesteld die ieder jaar, op internationale mensenrechtendag, zal worden uitgereikt: De Mensenrechten Tulp.
'Misdaden die de mensheid schokken moeten te allen tijde worden gestraft. Het International Strafhof steunt ons daarbij. En wij moeten het Internationale Strafhof steunen. Allemaal. Onomwonden. Onvoorwaardelijk', zei Balkenende.
Vrij in meningsuiting en geloof
De minister-president ziet het als een uitdaging voor iedere regering om haar bevolking te bevestigen in de eigen culturele en religieuze waarden, gewoonten en gebruiken, en tegelijkertijd bruggen te slaan naar de wereld.
Een religie is niet een systeem van dogma's dat dwingend aan anderen kan worden opgelegd. Laat staan een rechtvaardiging om geweld te gebruiken wanneer men zich gekrenkt voelt, aldus Balkenende. 'Iedereen is vrij om zijn godsdienst te belijden, om van godsdienst te veranderen of om niet te geloven'. Wij moeten die vrijheid koesteren en beschermen. Evenals de vrijheid voor mensen en groepen om hun mening te uiten.
Verenigde Naties
De minister-president sloot zijn betoog af met een pleidooi voor de VN. 'Voor de vier essentiële vrijheden hebben wij de VN nodig. En de VN hebben ons nodig.
'Een sterke VN waarin universele waarden centraal staan. Een VN met een rechtvaardige en evenwichtige Mensenrechtenraad. Een VN die bindt en overtuigt'.