VROM-Inspectie presenteert resultaten quick scan woonfraude
Bij tientallen woningen in Delft, Helmond en Zwolle is mogelijk sprake van woonfraude. Dat blijkt uit een quick scan die de VROM-Inspectie dit najaar heeft laten uitvoeren bij drie woningcorporaties uit die steden. De resultaten zijn op 27 november 2008 bekendgemaakt op het VROM-congres 'Woonfraude? Aanpakken!'.
De onderzochte corporaties lieten voor het onderzoek ieder duizend adressen screenen op mogelijke onrechtmatige verhuur. Voor het onderzoek zijn verschillende databestanden gekoppeld. De corporaties hebben laten weten zich te beraden zich op vervolgstappen.
Woonfraude bestaat voornamelijk uit onrechtmatige doorverhuur, bewoning of gebruik. Het belemmert een eerlijke woonruimteverdeling. Mensen die op een wachtlijst staan voor een huurwoning moeten hierdoor langer wachten. Daarnaast gaat woonfraude vaak gepaard met andere vormen van criminaliteit zoals bijstandsfraude en hennepteelt. Jaarlijks leiden de overheid, gemeenten en verhuurders miljoenenschades als gevolg van woonfraude.
Uit onderzoek van de VROM-Inspectie in 2006 blijkt dat bij ongeveer vijftig gemeenten een verhoogde kans op woonfraude bestaat. Hierbij gelden onder anderen de aanwezigheid van veel goedkope huurwoningen, studenten en seizoensarbeiders als indicatoren voor een verhoogd risico. De VROM-Inspectie wil gemeenten en corporaties ondersteunen bij de aanpak van woonfraude. Het congres moet bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn over het onderwerp. Daarnaast moet het partijen helpen bij het herkennen en aanpakken van woonfraude.
Op het congres hebben de deelnemers (waaronder veel vertegenwoordigers van gemeenten en woningcorporaties uit de vijftig risicogemeenten) geconcludeerd dat onder anderen samenwerking, informatie-uitwisseling en een integrale aanpak noodzakelijk zijn voor een effectieve aanpak. Of de partijen erin slagen om woonfraude effectief te bestrijden, is mogelijk medio 2009 al zichtbaar. Dan zijn de resultaten bekend van het vervolgonderzoek dat de VROM-Inspectie in het voorjaar van 2009 houdt bij de 50 risicogemeenten.
De resultaten van het onderzoek bij de corporaties worden later dit jaar gepubliceerd.
Meer over Woonfraude vindt u op http://www.vrom.nl/woonfraude