Huizinga: Alle bussen van het openbaar vervoer in 2020 schoon en zuinig
Staatssecretaris Tineke Huizinga van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft donderdag in Den Haag samen met zes regionale overheden het startsein gegeven voor zes pilotprojecten met schone, zuinige en duurzame bussen in het openbaar vervoer.
De innovatieve bussen zullen rijden in de provincies Zuid-Holland, Gelderland, de stadsregio’s Amsterdam, Rotterdam, Twente en het samenwerkingsverband Regio Eindhoven.
Het is de ambitie van staatssecretaris Huizinga om de innovatieve bussen versneld op de markt te brengen. ,,Mijn doel is duidelijk: alle bussen in het openbaar vervoer, zo'n 5000 rijtuigen, zuinig te krijgen. Niet ooit nog eens een keer. Nee, we beginnen vandaag en uiterlijk in 2020 rijden er alleen nog duurzame bussen door Nederland'', zei staatssecretaris Huizinga bij de aftrap van de regeling Innovatieve OV-bussen op het busplatform bij station Den Haag Centraal. De eerste ‘schone’ bussen komen al in 2009 op de weg.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft in totaal 11,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de experimenten waarin de openbaar vervoerbedrijven voertuigen laten (om)bouwen tot schone en duurzame bussen. De consortia waarin de regio’s zijn vertegenwoordigd dragen zelf ook financieel bij aan de projecten.
Op het busplatform van Den Haag Centraal Station ondertekende de staatssecretaris de cheques samen met Asje van Dijk, gedeputeerde Verkeer en Vervoer van provincie Zuid-Holland, Coen Volp, directeur Wegen, Verkeer en Vervoer van provincie Gelderland, Jeroen Goudt, portefeuillehouder Mobiliteit van Regio Twente, Linda van der Eijck, coördinator OV van Stadsregio Rotterdam, Rein de Haas, beleidsadviseur OV van Stadsregio Amsterdam en Martijn Mentink directielid van het samenwerkingsverband Regio Eindhoven.
Zes innovatie en duurzame ov-projecten
In vijf van de zes regio’s wordt getest met hybride bussen. Hieraan doen de provincie Zuid-Holland en regio Twente (beiden uitgevoerd door Connexxion), Gelderland (uitgevoerd door Veolia), de stadsregio Rotterdam (uitgevoerd door de RET) en de stadsregio en gemeente Amsterdam (uitgevoerd door het GVB) mee. In Eindhoven wordt een meer efficiënte gasmotor getest die in twee bussen van Hermes Groep, voorzien van een mechatronische klep, op aardgas/biogas gaat rijden.
Duurzaam openbaar vervoer
De financiële bijdrage van het Rijk maakt onderdeel uit van het innovatieprogramma ‘De Auto van de Toekomst Gaat Rijden’. Dit kabinet heeft dit programma in het leven geroepen om innovaties voor stille, schone, zuinige, slimme en veilige mobiliteit versneld in Nederland op de markt te krijgen. Het project voor schone en zuinige bussen in het OV levert een bijdrage aan duurzame voertuiginnovatie.
De resultaten van de testen zijn openbaar en zullen worden gedeeld door de vervoerbedrijven en de regionale overheden als concessieverleners.