Heemskerk maakt bezwaar tegen sterkere rol Europese Commissie

Staatssecretaris Heemskerk heeft zich donderdag 27 november 2008 in de Europese Raad van telecom ministers (VTE-raad) kritisch getoond over de centrale rol van de Europese Commissie bij marktbesluiten van nationale toezichthouders, zoals de OPTA.

In het verleden heeft de Europese Commissie besluiten van OPTA (de Nederlandse toezichthouder op de telecom markt) om te komen tot meer keuzemogelijkheden op de kabel geblokkeerd. Heemskerk is van mening dat de eigen nationale toezichthouder in de telecomsector het beste in staat is om marktbesluiten te nemen en dat de Commissie zulke besluiten over specifieke nationale omstandigheden niet moet kunnen blokkeren.

Moderniseren

Heemskerk maakte het punt bij de bespreking van voorstellen om de Europese telecomwetgeving te moderniseren. Eigenlijk wilde de staatssecretaris om bovengenoemde reden tegen de voorstellen die op tafel lagen stemmen. Dit had echter betekend dat er grote vertraging was ontstaan in de nieuwe wetgeving. Ook kon dit er toe leiden dat er een slechter pakket regelgeving op tafel zou komen. Om dit te voorkomen onthield Heemskerk zich van stemming en legde een stemverklaring af met daarin zijn kritische observaties over de huidige rol van de Commissie.

Naast modernisering van de Europese telecomwetgeving stonden ook de hoge tarieven voor bellen en sms'en over de grens op de agenda (zogenaamde roaming kosten). De Europese Raad kon zich hier vinden in de voorstellen van de Commissie. Samengevat komen de plannen er op neer dat de prijzen voor bellen over de grens verder worden verlaagd de komende jaren tot uiteindelijk zo'n 34 cent (exl.BTW) voor bellen over de grens in de zomer van 2012. Daarnaast komt er met ingang van 1 juli 2009 een maximumtarief voor SMS-en van 11 eurocent per SMS-bericht (exl. BTW). Ook moet de consument verplicht worden geïnformeerd over het sms-tarief bij overschrijden van de landsgrenzen. Bij bellen was dit al het geval. Verder komt er een afrekening per seconde, bij het bellen in een andere EU-lidstaat na maximaal de eerste 30 seconden (en bij gebeld worden direct), met ingang van 1 juli 2009. Dit om te voorkomen dat operators telefoontjes in hun voordeel afronden.

De voorstellen op het terrein van roamning moeten nog worden besproken door het Europees Parlement en kunnen daarna naar verwachting voor de zomervakantie van 2009 in werking treden.