VROM-Inspectie presenteert Actieagenda voor veiligere bouwconstructies
Elimineer de zwakke schakels, versterk de sterke schakels en onderhoud de keten. Die drie stappen stelt de VROM-Inspectie voor in een aanpak om veiligere gebouwen te realiseren. Deze strategie wordt ontvouwd in een Actieagenda voor versterking van de constructieve veiligheidsketen. De agenda 'Weg met de zwakke schakels' is op een bijeenkomst in Zoetermeer door inspecteur-generaal Harry Paul van de VROM-Inspectie aangeboden aan alle partijen die een belangrijke rol spelen in de bouwketen. Zij hebben hun handtekening onder de agenda gezet.
Kenmerkend voor de risico's die worden gelopen bij de bouw is dat een groot aantal partijen allemaal een deel van het proces voor zijn rekening neemt maar niemand het geheel overziet. De eigenaar van een gebouw is uiteindelijk verantwoordelijk voor de bouwkundige staat en de bouwkundige veiligheid van zijn gebouw maar hij is afhankelijk van architekten, aannemers, bouw- en woningtoezicht, constructeurs en leveranciers.
Regelmatig gaan er zaken mis in dat proces of worden stappen onvoldoende of niet gecontroleerd, blijkt uit een uitvoerig onderzoek van de Inspectie naar de borging van constructieve veiligheid bij 15 bouwprojecten. Bij tien projecten waren tussentijdse ingrepen nodig door fouten in ontwerp, detailengineering en uitvoering. Voorbeelden van (bijna) rampen door constructieve gebreken zijn er volop. Neerstortende balkons in Maastricht en Wassenaar, een parkeerdek in Tiel, tekortschietende draagconstructies in Amsterdam. Bijna altijd zijn dat soort incidenten een optelsom van fouten in de verschillende schakels van de keten, constateert de VROM-Inspectie. Constructieve veiligheid is onvoldoende gewaarborgd omdat iedereen zich slechts voor een deel verantwoordelijk voelt.
De VROM-Inspectie heeft de Actieagenda opgesteld samen met een groot aantal partijen in bouwketen die belangrijk zijn voor de constructieve veiligheid van gebouwen. Die partijen zullen ook allemaal een deel van de acties voor hun rekening nemen, constateerde Paul bij de presentatie van de Actieagenda.
De Actieagenda is gebaseerd op het onderzoek naar de 15 projecten, op een uitgebreide literatuurstudie en op een aantal expertmeetings waar ideeën zijn aangedragen om het beter te doen.
De acties zijn in drie categorieën verdeeld:
- actie om zwakke schakels uit de keten te halen zoals het toepassen van risicomanagement bij bouwprojecten, toepassen van bestaande gedragscodes en het melden van incidenten. Dat is vooral een zaak van de opdrachtgever, constructeur en het gemeentelijk Bouw- en Woningtoezicht.
- acties om sterke schakels te verbeteren zoals strengere handhaving door gemeenten, extra eisen stellen aan constructeurs, publiceren van goede voorbeelden. Daar spelen met name gemeenten, brancheorganisaties en kennisinstituten een rol.
- acties om de keten te onderhouden zoals voorbeelden van instortingen gebruiken als lesstof in het onderwijs, en fouten afstraffen met een hogere aansprakelijkheid. Daar ligt een taak voor het onderwijs, brancheorganisaties en het ministerie van VROM.
Op het congres is eveneens het Compendium aanpak Constructieve Veiligheid' gepresenteerd. Dit document, gemaakt de betonbrache is te vinden op www.betonvereniging.nl . De bijdrage van NEPROM de 'Gedragscode Constructieve Veiligheid' is op haar website (www.neprom.nl) terug te vinden. Tot slot is op tijdens de bijeenkomst het internetplatform www.platformconstructieveveiligheid.nl gelanceerd. Door verschillende partijen zijn ook presentaties gehouden. Deze vindt u in het onderstaande overzicht.
Download:
- Actieagenda 'Weg met de zwakke schakels' (pdf, 3,8 Mb)
- Rapport Borging Constructieve Veiligheid in 15 bouwprojecten (pdf, 1 Mb)
- Presentatie over Het Compendium (ppt, 3 Mb)
- Presentatie Platform Constructieve Veiligheid (ppt, 2 Mb)
- Presentatie Constructieproblemen: oorzaak en gevolg in de praktijk ( ppt, 2 Mb)
- Presentatie Borging constructieve veiligheid in de bouw (ppt, 400 kB)