Eerste Kamer akkoord met verplicht ouderschapsplan
De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel waarmee ouders die gaan scheiden verplicht zijn de zorg voor hun kinderen goed te regelen.
Ouders die gaan scheiden worden verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Daarin moeten de afspraken staan die zij hebben gemaakt over:
het verdelen van de zorg voor hun kinderen
de alimentatie voor de kinderen
informatie-uitwisseling: ouders moeten elkaar op de hoogte houden over hun kinderen
Dit staat in het wetsvoorstel Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding dat vandaag is aangenomen door de Eerste Kamer.
Minister Rouvoet: ‘Elk jaar krijgen zo’n 60.000 kinderen te maken met scheiding. Van die kinderen heeft ongeveer een derde last van problemen als schooluitval, depressiviteit, angst en agressie. Ik ben ervan overtuigd dat deze schadelijke gevolgen kunnen afnemen als ouders zorgvuldige afspraken maken over de zorg voor hun kinderen. Het verplichte ouderschapsplan kan daarin een belangrijke bijdrage leveren.’
Einde flitsscheiding
Met het aannemen van het wetsvoorstel vervalt de mogelijkheid om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap. Hiermee komt een einde aan de zogenaamde ‘flitsscheiding’.