Activiteiten
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
IZ 2895685
25 november 2008
Bij deze kom ik mijn toezegging na bij de schriftelijke beantwoording van de vraag van mevrouw Wiegman - van Meppelen Scheppink van de Christen Unie over de rapportage inzake de millenniumontwikkelingsdoelstellingen die aan bod is gekomen tijdens de begrotingsbehandeling van VWS over 2009.
In deze brief treft u een eerste rapportage aan over hoe VWS bijdraagt aan de millenniumontwikkelingsdoelstellingen. We zullen op korte termijn met het ministerie van Buitenlandse Zaken bespreken hoe deze informatie kan worden geïntegreerd in de bredere rapportages van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) over de inzet en voortgang met betrekking tot de millenniumontwikkelingsdoelstellingen, inclusief de Akkoorden van Schokland.
In de begroting van VWS (voor zowel 2008 als 2009) is aangegeven dat we samen met het ministerie van BZ (Ontwikkelingssamenwerking) optrekken om de millenniumontwikkelingsdoelstellingen op het gebied van gezondheid in 2015 te bereiken. We werken daarbij samen op thema’s als gezondheidszorgsystemen, seksuele en reproductieve gezondheid, infectieziekten, toegang tot essentiële medicijnen, intellectueel eigendom en sport en ontwikkelingssamenwerking.
Het Ministerie van VWS (en overigens ook het programmaministerie voor Jeugd en Gezin) draagt zowel direct als indirect bij aan de realisatie van de millenniumontwikkelingsdoelstellingen vier (tegengaan van de kindersterfte), vijf (verbeteren van gezondheid van moeders/vrouwen) en zes (bestrijden HIV/Aids, Malaria en andere ziekten). Tevens wordt beperkt bijgedragen aan millenniumontwikkelingsdoelstelling twee (alle kinderen naar school, vanuit een sportfocus). In het onderstaande worden de activiteiten kort samengevat en wordt iets uitgebreider stilgestaan bij de ontwikkeling van hittebestendige oxytocine in verband met de relevantie voor de komende internationale parlementaire bijeenkomst over veilig moederschap van 26 – 28 november 2008.
Binnen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staan de millenniumontwikkelingsdoelstellingen hoog op de agenda. We hebben onder andere de specifieke resolutie gesteund die gericht is op meer dynamiek bij het nastreven van de millenniumontwikkelingsdoelstellingen. Tevens hebben we sterk ingezet op een resolutie ter bestrijding van vrouwenbesnijdenis. Beide resoluties zijn bekrachtigd tijdens de World Health Assembly (WHA) in mei 2008. Binnen het partnerschap tussen VWS en de WHO wordt expliciet aandacht gegeven aan diverse activiteiten op het gebied van gezondheidssystemen en infectieziekten die bijdragen aan de realisatie van de millenniumontwikkelingsdoelstellingenen. We hebben vanuit VWS intensief bijgedragen aan de Intergouvernementele Werkgroep (IGWG) ‘Public Health, Innovation and Intellectual Property’ van de WHO. Tijdens de WHA in mei 2008 werd een mondiale strategie vastgesteld voor het maken van voortgang op het gebied van onderzoek, ontwikkeling, productie en toegang tot prioritaire medicijnen voor met name de ontwikkelingslanden.
In breder VN-verband draagt VWS bij via financiering van het ‘UN Office on Drugs and Crime’ (UNODC) voor projecten in Oost-Europa. Ook dragen we bij aan diverse rapportages op het gebied van onder andere kinderrechten en vrouwenrechten.
Op 25 september vond in New York het ‘High Level Event on the Millennium Development Goals’ (MDG top) plaats. Nederland werd bij de top vertegenwoordigd door de minister-president, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. De top heeft ervoor gezorgd dat de gezondsheidsmillenniumontwikkelingsdoelstellingenen vier en vijf, waar de achterstand in het algemeen het grootst is, boven aan de VN-agenda zijn gezet. Voor een verslag hiervan verwijs ik u naar de brief van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking (Kamerstukken 2008-2009, 15 oktober 2008, 31700V).
Verder dragen we vanuit Nederland direct bij aan de opvolging van de Akkoorden van Schokland, waaronder bijeenkomsten voor de uitwerking van millenniumontwikkelingsdoelstelling vijf (inclusief de genoemde internationale bijeenkomst voor parlementariërs over veilig moederschap van 26 – 28 november 2008). Een ander akkoord betreft het mede door BZ en VWS opgerichte ‘Platform for Global Health Policy and Health Systems Research’. Op 9 oktober 2008 ging de jaarlijkse bijeenkomst van het Platform over reproductieve gezondheidszorg in fragiele staten.
Eén van de Akkoorden van Schokland, waarbij zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als het ministrie van VWS betrokken zijn, is het ontwikkelen van hittestabiel oxytocine door het Top Institute Pharma (TIP). Oxytocine is een middel dat wordt ingezet voor de bestrijding van bloedingen na een bevalling. Het basisonderzoek is afgerond. Operationeel onderzoek naar productprofiel en ontwikkeling moet nog beginnen. De rol van het TIP is beperkt tot productontwikkeling. TIP is niet verantwoordelijk voor de rest van de keten (implementatie). TIP werkt samen met Kinesis (mede-ondertekenaar van het Schokland akkoord MDG 5) en in nauw overleg met de WHO, aan een projectplan voor de volgende stappen. Dit plan zal in 2009 worden afgerond.
Andere activiteiten die hebben bijgedragen aan de realisatie van de millenniumontwikkelingsdoelstellingen zijn:
Aanpak vrouwenbesnijdenis in Nederland vanaf januari 2008 via beleidsbrief en activiteiten van de staatssecretaris van VWS en het tegengaan van geweld tegen vrouwen en kinderen: (beleidsbrief ‘Beschermd en Weerbaar’).
Het vervolg van de WHO/OESO Noordwijk Medicines Agenda uit 2006 teneinde meer aandacht voor veronachtzaamde ziekten en prioritaire medicijnen op de wereldagenda te krijgen. Doel is een bijeenkomst in Kameroen in 2009 om het Afrikaanse belang apart te belichten.
De samenwerking met China op het gebied van infectieziekten en voedselveiligheid;
Matra projecten in Oost-Europa die op de millenniumontwikkelingsdoelstellingen betrekking hebben.
Ondersteunende activiteiten van het RIVM voor zusterinstituten op het gebied van infectieziekten.
Het komende jaar wil VWS verder bijdragen aan de realisatie van de millenniumontwikkelingsdoelstellingen in 2015. Dit zal gebeuren via onze inzet in de Wereldgezondheidsorganisatie, ondersteuning van diverse projecten (UNODC, Matra) en via activiteiten samen met BZ.
De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. A. Klink