Wijziging Wmo maakt positie cliënt sterker

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt zo aangepast dat thuiszorginstellingen de huishoudelijke hulp niet meer via een alfahulp kunnen leveren.

Steeds meer thuiszorginstellingen zetten voor ‘hulp in natura’ een alfahulp in. Daardoor is de cliënt in feite, zonder het te weten, werkgever van deze alfahulp. De wijziging moet een eind maken aan deze situaties.

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met het wijzigingsvoorstel van staatssecretaris Bussemaker. Het voorstel wordt nu naar de Tweede Kamer gestuurd.

Personeel

Met dit voorstel wil Bussemaker de Wmo op de volgende punten wijzigen:

  1. Zorgaanbieders kunnen de huishoudelijke hulp in natura niet meer via een alfahulp aan cliënten leveren. Mensen die wél een alfahulp willen (bijvoorbeeld omdat ze hun huidige hulp willen houden), kunnen kiezen voor een ‘voorziening anders dan in natura’. Ze krijgen dan een bedrag van de gemeente waarmee zij de hulp zelf kunnen regelen.

  2. De wetswijziging verhindert dat medewerkers van thuiszorginstellingen gedwongen worden om over te stappen naar een alfahulpconstructie – en er zo op achteruitgaan in arbeidsvoorwaarden.

  3. Een nieuwe bepaling regelt dat nieuw gegunde thuiszorgaanbieders met de oude – niet gegunde – aanbieders van hulp bij het huishouden overleg voeren over mogelijke overname van personeel. Hierdoor kunnen na wisseling van aanbieders zoveel mogelijk medewerkers in de thuiszorg blijven werken.