Rijk trekt 400 miljoen euro uit voor inhaalslag herstructurering bedrijventerreinen
Samen met provincies en gemeenten gaat het Rijk 6.500 hectare verouderde bedrijventerreinen herstructureren tot en met 2013. Hiervoor stelt het Rijk 400 miljoen euro beschikbaar. Dit staat in de kabinetsreactie op het advies van de Taskforce (her)ontwikkeling bedrijventerreinen.
Het kabinet heeft dat vandaag op voorstel van de ministers Maria van der Hoeven (EZ) en Jacqueline Cramer (VROM) besloten. Met deze inzet wil het kabinet bijdragen aan de vitaliteit van onze economie en aan een mooi Nederland.
Bedrijventerreinen vervullen een essentiële functie in de Nederlandse economie. Het is echter vaak goedkoper om nieuwe bedrijventerreinen te bouwen, dan oude op te knappen. Hierdoor wordt onnodig veel open ruimte geofferd aan nieuwe bedrijventerreinen, terwijl de bestaande terreinen aan aantrekkingskracht inboeten. Dat is slecht voor de economische en ruimtelijke ontwikkeling van regio's en steden. Bedrijven lijden onnodig omzetverlies en imagoschade en zien zich soms gedwongen naar nieuwe locaties te verhuizen. Met verrommeling en verlies van open ruimte als resultaat.
Daarom heeft het kabinet begin dit jaar een Taskforce (Her)ontwikkeling Bedrijventerreinen ingesteld. Onder leiding van Peter Noordanus is een advies uitgebracht over een versnelde uitvoering van de herstructureringsopgave en de financiering daarvan. Het kabinet heeft dit advies - 'Kansen voor kwaliteit' - op hoofdlijnen omarmd.
Convenant
Tot en met 2013 is door het Rijk 400 miljoen euro vrijgemaakt om de herstructurering te versnellen. Deze bijdrage is wel afhankelijk van overeenstemming met provincies en gemeenten over de aanpak en medefinanciering. Hierover maakt het Rijk nog voor de zomer van 2009 afspraken met gemeenten en provincies in een convenant.
Kern van de aanpak is: betere regionale samenwerking en planning, versnellen van herstructureringsopgave en samen investeren. Daarbij worden ook de mogelijke opties voor decentralisatie van Rijksmiddelen op voor en nadelen bezien. Om een vliegende start te maken, worden in maart 2009 samen met provincies en gemeenten pilots opgestart. De financiële inzet van het Rijk na 2013 zal worden bepaald op basis van een tussenevaluatie van de resultaten tot en met 2013.
Om onnodige veroudering in de toekomst te voorkomen wordt bekeken of en hoe parkmanagement meer verplichtend kan worden gemaakt. Voor de lange termijn is meer betrokkenheid van private partijen gewenst.