Minister tevreden met akkoord health check

Van 18 tot en met 20 november was er weer een Landbouw- en Visserijraad in Brussel. Het belangrijkste onderwerp was de health check (evaluatie) van het Europees landbouwbeleid. Maar er stonden ook andere onderwerpen op de agenda. Hieronder een overzicht van de belangrijkste punten.

Health check

De landbouwministers gaan het gemeenschappelijk landbouwbeleid ingrijpend moderniseren. Zij hebben een akkoord bereikt over de zogenoemde health check. Dit is een tussentijdse evaluatie van het Europees landbouwbeleid en de hervormingen die in 2003 zijn ingezet. Er komt meer marktwerking in het landbouwbeleid waardoor Europese boeren de concurrentie met de wereldmarkt beter aankunnen. Het melkquotum wordt verruimd. En er komt meer aandacht voor plattelandsbeleid.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is tevreden met het akkoord. "Door deze modernisering kan de Europese landbouw beter inspelen op de groeiende en veranderende vraag naar landbouwproducten. Daarbij wordt het Europees landbouwbeleid aangepast aan de eisen van de tijd en wensen van de maatschappij", aldus Verburg. "Het waren langdurige en lastige onderhandelingen, maar aan de belangrijkste punten van Nederland is uiteindelijk tegemoet gekomen".

Schoolfruit

De ministers hebben ingestemd met een programma voor schoolfruit. Dit betekent dat kinderen in de Europese lidstaten met behulp van een Europees budget van maximaal 90 miljoen euro fruit krijgen uitgedeeld op school. Minister Verburg is positief over dit resultaat. "Het is goed om kinderen op jonge leeftijd in aanraking te brengen met fruit. Het bevordert de gezondheid en gaat zwaarlijvigheid tegen. Daarnaast stimuleert een schoolfruitprogramma de afzet van fruit", aldus Verburg.

Gewasbeschermingmiddelen

Verder is op verzoek van minister Verburg gesproken over gewasbeschermingsmiddelen en het standpunt van het Europees Parlement hierover. Verburg benadrukte het belang van een goede balans tussen bescherming van gezondheid en milieu en voldoende beschikbaarheid van effectieve gewasbeschermingsmiddelen. Zij wil een analyse laten uitvoeren naar de effecten van de amendementen van het Europees parlement op het pakket gewasbeschermingsmiddelen. Zij kreeg hiervoor steun van veel lidstaten.

Kabeljauwherstelplan

De Europese visserijministers zijn het eens geworden over aanpassing van het kabeljauwherstelplan. Het huidige plan heeft namelijk niet het verwachte herstel van de kabeljauwstand opgeleverd. De ministers hebben afgesproken dat het aantal zeedagen dat vissers die op kabeljauw vissen de zee op mogen (zeedagen) volgend jaar met 25% moet worden teruggebracht. De jaren hierna wordt het aantal zeedagen per jaar met 10% gereduceerd.

De minister heeft tijdens discussies over het kabeljauwplan sterk benadrukt dat de te nemen maatregelen wel proportioneel moeten zijn. Met andere woorden, een vermindering van de visserijinspanning om de kabeljauwstand te laten herstellen moet alleen gelden voor vissers die voornamelijk op kabeljauw vissen. De Europese visserijministers hebben nu afgesproken dat vissers voor wie kabeljauw slechts bijvangst is niet vallen onder de herstelmaatregelen.

Visserijcontroles

Tot slot hebben de ministers ook gesproken over visserijcontroles. De visserijregels worden onvoldoende nageleefd. Dit hindert de ambitie om duurzaam te vissen. Verburg vindt een nieuwe aanpak dan ook hard nodig. De maatregelen moeten echter wel werkbaar, transparant, controleerbaar en handhaafbaar zijn. Een gelijk speelveld (dezelfde regels voor alle vissers) is daarbij van groot belang.