Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling: helder stappenplan
Geweld in de privésfeer is één van de omvangrijkste geweldsvormen in onze samenleving. Om huiselijk geweld en kindermishandeling uit te bannen én om professionals houvast te bieden bij hulpverlening stelt het kabinet een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht.
In het wetsvoorstel worden de stappen opgenomen, waaraan een meldcode in ieder geval moet voldoen: signalering, een gesprek met betrokkenen, collegiale toetsing, melding bij het meldpunt, hulp op gang brengen, nazorg en de wijze van vastleggen. Dit schrijven de bewindspersonen Hirsch Ballin (Justitie), Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
De verplichte meldcode maakt het voor het eerst mogelijk om huiselijk geweld en kindermishandeling vroegtijdig daadkrachtig aan te pakken en te stoppen. Om dit te bereiken wordt in het wetsvoorstel bovendien het meldrecht expliciet opgenomen Meldrecht betekent dat de professional met beroepsgeheim zelf de keuze maakt om huiselijk geweld wel of niet te melden. Wanneer de professional zorgvuldig heeft besloten om wel te melden dan is hij niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen.
In het wetsvoorstel wordt ook voorzien in een meldpunt voor huiselijk geweld. Voor het melden van huiselijk geweld bestaat op dit moment geen wettelijk meldpunt, terwijl dat voor een bruikbare meldcode wel noodzakelijk is. De meldpunten kunnen aansluiten bij de bestaande Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld. Ze krijgen onder andere onderzoekbevoegdheid, zodat ze daadwerkelijk actie kunnen ondernemen bij een melding. Voor het melden van kindermishandeling bestaat het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).
De verplichte meldcode zal gaan gelden voor de gezondheidszorg, het onderwijs en de kinderopvang, de maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg, justitie en politie. Voor het opstellen ervan zijn de instellingen professionals zelf verantwoordelijk. Het wetsvoorstel tot meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling zal in het najaar van 2009 naar de Raad van State worden gestuurd.