Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over het sluiten van een GGZ-kliniek in het Antonius Ziekenhuis Sneek vanwege personeelstekort

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ– K- U 2889536

17 november 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over het sluiten van een GGZ-kliniek in het Antonius Ziekenhuis Sneek vanwege personeelstekort (2080903430).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen vanhet Kamerlid Van Gerven over het sluiten van een GGZ-kliniek in het Antonius Ziekenhuis Sneek vanwege personeelstekort.
(2080903430)

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat de GGZ-kliniek in het Antonius Ziekenhuis Sneek per januari a.s. moet sluiten vanwege een tekort aan psychiaters?

Vraag 2

Kan in de regio van Sneek nog voldaan worden aan de vraag naar zorg, wanneer de GGZ-kliniek sluit? Zo ja, kunt u dat toelichten? Zo neen, welke maatregelen gaat u nemen om de GGZ-kliniek in het Antonius Ziekenhuis in Sneek open te houden?

Antwoord 1 en 2

Uit het artikel in Zorgvisie van 21 oktober j.l. maak ik op dat er sprake is van de beëindiging van een samenwerkingsverband tussen een ggz-instelling en een ziekenhuis, ten gunste van een zelfstandig door het ziekenhuis te onderhouden interne PAAZ-afdeling. Hierbij wordt een kleiner aantal psychiaters voor behandelprogramma’s ingezet dan de afgelopen jaren het geval is geweest. In feite is er dus sprake van subsitutie van zorgverleners, in lijn met de functionele aanspraken zoals die gelden onder de Zorgverzekeringswet. Dit betekent dat het voor de zorgverzekeraars nog steeds mogelijk blijft om aan hun zorgplicht in de regio te voldoen, door met het Antonius Ziekenhuis te Sneek afspraken te maken over te leveren geïntegreerde psychische en somatische zorg. Voor zover er behoefte is aan aanvullende garanties met betrekking tot de kwaliteit van zorg, kunnen deze onderdeel zijn van de contractering. Ik zie op dit moment dan ook geen aanleiding om maatregelen te treffen.

Vraag 3

Welke maatregelen gaat u nemen om het landelijke tekort aan psychiaters op te lossen?

Vraag 4

Bent u bereid de numerus fixus af te schaffen? Zo neen, op welke wijze denkt u dan het tekort op te lossen?

Antwoord 3 en 4

Allereerst wijs ik u op mijn brief van 13 oktober 2008, kenmerk MEVA-K-U-2880152, met mijn reactie op de recente vragen van het kamerlid Bouwmeester over een tekort aan personeel in de geestelijke gezondheidszorg. Hierin heb ik aangegeven dat het Capaciteitsorgaan voor de psychiatrieopleiding een instroom heeft geadviseerd van minimaal 124 en maximaal 150 assistenten in opleiding tot specialist (aios) op jaarbasis. Ik heb de hoge variant overgenomen en biedt met ingang van 2009 de mogelijkheid om de komende jaren 150 aiossen per jaar te laten instromen. Voor zover er sprake is van moeilijk te vervullen vacatures in een bepaalde regio verwijs ik nogmaals naar de verantwoordelijkheid van instellingen zelf om hier desgewenst passende maatregelen voor te treffen. Blijkbaar is in het geval van het Antonius Ziekenhuis te Sneek de oplossing gevonden in het opzetten van een zelfstandige PAAZ-afdeling.
Voor post-initiële opleidingen zoals die tot medisch specialist wordt geen numerus fixus gehanteerd, maar wordt gebruik gemaakt van de ramingen van benodigde opleidingsplaatsen door het Capaciteitsorgaan.