Antwoorden op kamervragen van Bouwmeester over een te openen 5 sterren Jellinek Kliniek op Curacao
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
DZ-K-U-2880174
17 november 2008
Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bouwmeester (PvdA) over een te openen 5 sterren Jellinek Kliniek op Curacao (2008Z02589/208900200).
De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. A. Klink
Antwoorden op kamervragen vanhet Kamerlid Bouwmeester over een te openen 5 sterren Jellinek Kliniek op Curacao.
(2008Z02589/208900200)
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht ‘Doktoren aan de coke’ over het door de Jellinek Kliniek te openen vijfsterrenresort op Curaçao? 1)
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Gaat deze luxe vorm van verslavingszorg ten koste van de basisverslavingszorg?
Antwoord 2
Ik heb geen reden om aan te nemen dat deze zorg op Curaçao ten koste gaat van de basiszorg. Over dit project is mij informatie verschaft door Jellinek Mentrum te Amsterdam, de initiatiefnemer.
De (extramurale) verslavingszorg wordt geleverd door een aparte rechtspersoon Jellinek Curaçao N.V., aan patiënten die van buiten Curaçao, voornamelijk Nederlanders (zogenoemd medisch toeristen) tijdens hun vakantie gebruik willen maken van de zorg. De patiënten verblijven daar in een hotel.
Vraag 3
Welke maatregelen gaat u nemen om te voorkomen dat er een tweedeling gaat ontstaan, waarin de meest kwetsbaren geen geld hebben voor een behandeling in de privé-kliniek, en alleen degenen die het zich kunnen veroorloven 600 euro per dag te betalen een behandeling krijgen?
Antwoord 3
Ingevolge de Zorgverzekeringswet heeft iedere verzekerde aanspraak op verslavingszorg. Indien de zorgverzekeraar de zorg niet bij een zorgaanbieder heeft gecontracteerd is hij desgevraagd door de verzekerde gehouden om de verzekerde te helpen een zorgaanbieder te vinden. Een ieder heeft daarom toegang tot deze zorg. Van een tweedeling in de zorg is dan ook geen sprake. De zorg op Curaçao is niet anders of beter dan de zorg die in Nederland wordt verstrekt.
Vraag 4
Hoe wordt voorkomen dat de private initiatieven van verslavingszorginstanties, zoals dit initiatief op Curaçao, personeel aanzuigen vanuit de reguliere, publiek gefinancierde verslavingszorg waarin immers al behoorlijke personeelstekorten zijn?
Antwoord 4
Niet uit te sluiten valt dat in Nederland werkzame personen in een ander land, waaronder Curaçao hun werkzaamheden gaan verrichten. Een bevoegdheid om daartoe een belemmering op te werpen heb ik niet.