Rijk en decentrale overheden perken toekomstige risico's verder in
Het kabinet oordeelt op basis van de bevindingen van de werkgroep uitzetten van middelen door decentrale overheden, dat de Wet financiering decentrale overheden niet hoeft te worden aangepast. De onderliggende regelgeving wordt wel aangescherpt. Dit staat in de kabinetsreactie op de rapportage van de werkgroep, waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd.
Dat betekent dat overtollige gelden alleen mogen worden uitgezet - indien internationaalrechtelijk mogelijk - in de eurozone of de Europese Unie. De mogelijkheden om uit te zetten met geleend geld worden nog verder ingeperkt. Er komt een verplichting om geld dat niet direct nodig is uit te zetten bij dezelfde instantie waar het geld is geleend. Ook moeten uitzettingen met een langere looptijd aan meer zekerheidseisen gaan voldoen. Het kabinet streeft ernaar om tegen het eind van het jaar met nadere voorstellen te komen.
De eigen verantwoordelijkheid van medeoverheden voor het treasurybeleid blijft voorop staan. Medeoverheden moeten beschikken over een door de raad of staten vastgesteld treasurystatuut. Overheden die al zo’n statuut hebben, moeten nogmaals bezien of dit statuut voldoende waarborgen biedt om risico’s in de toekomst te beperken. In het treasurystatuut zou een beleggingsprofiel kunnen worden opgenomen waarin gemeenteraden of Provinciale Staten vastleggen in welke producten overtollig geld mag worden weggezet.
Een manier om invulling te geven aan de eigen verantwoordelijkheid voor het treasurybeleid is het benchmarken van het treasurybeleid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is bereid deze benchmark te faciliteren. Medeoverheden en het ministerie van Financiën gaan relevante treasury- en risicomanagementinformatie frequenter en structureler delen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal waar mogelijk en gewenst faciliteren in deze verbetering van informatie-uitwisseling.
Integraal schatkistbankieren is nu al mogelijk voor decentrale overheden. Op dit moment evalueert het ministerie van Financiën het schatkistbankieren. Hierbij wordt ook gekeken naar de deelname van decentrale overheden in het schatkistbankieren en de mate van verplichting. Ook zal worden gekeken naar de producten die voor de decentrale overheden kunnen worden aangeboden.