Johan Kloet, directeur Van Oord Nederland over innovatief samenwerken
Begin oktober van dit jaar is het baggerspeciedepot Hollandsch Diep officieel geopend. Het tastbare resultaat van de innovatieve samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de Combinatie Sassenplaat (Van Oord en Boskalis). Johan Kloet, directeur van Van Oord Nederland, licht deze innovatieve publiek private samenwerking nader toe.
Hoe is de samenwerking ontstaan?
"Hollandsch Diep is destijds (2005) - als één van de eerste projecten van deze omvang - op de markt gezet als innovatief contract. De aanbesteding verliep op basis van kwaliteit en prijs. De opdrachtgever waardeert scores op vooraf vastgestelde kwaliteits- en prestatiefactoren zoals plan van aanpak, techniek en duurzame oplossingen. Deze manier van aanbesteden sloot naadloos aan op ons doel om voor hetzelfde geld (of minder) een nog beter depot te maken. En dat is gelukt. Combinatie Sassenplaat was de meest gunstige bieder. De hoge waardering die Rijkswaterstaat ons gaf voor diverse kwaliteits- en prestatiefactoren (o.a. ons plan van aanpak) vertaalde zich bovendien in een fictieve korting van ruim 10 miljoen op onze prijs. Daarmee bleken we met een goede kwaliteit en concurrerende prijs de beste bieder."
Een geslaagde bieding, een geslaagde uitvoering?
"Absoluut, het resultaat mag er zijn. Naar verwachting kan er de komende 20 jaar zo'n 10 miljoen kubieke meter waterbodemsediment worden opgeslagen. Natuurlijk hebben we de nodige (opstart)problemen gehad. Maar de samenwerking over en weer was zó goed, dat beide partijen steeds voldoende flexibiliteit opbrachten om oplossingen te vinden."
Wat maakte die samenwerking zo goed?
"Samenwerken betekent mensenwerk. Wil dat goed gaan, dan moeten mensen elkaar wederzijds vertrouwen en respecteren. Alleen dan zit je als gelijkwaardige partijen aan tafel. Dit hebben we met Rijkswaterstaat concreet mogen ervaren. In zo'n sfeer ben je bereid om helderheid te geven over je sterke, maar ook over je zwakke punten. We waren met eenzelfde drive op zoek naar elkaars kennis en kunde. Dat heeft dit project vleugels gegeven."
Het 'Markt, tenzij…' van RWS spreekt u dus aan?
"Ik juich het toe dat Rijkswaterstaat zich steeds meer richt op zijn regiefunctie, op het monitoren. Het geeft de markt, ons dus ook, meer ruimte voor creativiteit en voor het inbrengen van onze wereldwijd opgedane kennis en ervaring. Ik zou zeggen, Rijkswaterstaat, kom maar op met je uitvraag en stel je criteria. Met een passend (en concurrerend) aanbod gaan we de samenwerking graag weer aan."
Pps heeft de toekomst?
"Als het gaat om risicodragende projecten van een dergelijke omvang en complexiteit zeg ik volmondig ja. Niet alleen om van elkaars expertise te profiteren en innovatieve oplossingen te generen. Ook om via pps risico's beter te kunnen verdelen. Combinatie Sassenplaat heeft bij Hollandsch Diep voor Rijkswaterstaat de nodige risico's weggehaald. Onder meer door via een gedetailleerde checklist te garanderen dat het werk goed en tijdig kon worden opgeleverd. Het pps-mes snijdt dus aan twee kanten. Deze synergie zorgt voor een resultaat dat meer is dan de som der delen."
Klinkt ideaal.
"Ideaal is natuurlijk een groot woord. Er blijven altijd zaken te verbeteren. Zo is er nog winst te halen als de publieke partijen de markt nóg vroeger inschakelen. Laat ons vanaf het eerste begin meedenken en selecteer je opdrachtnemer mede op basis van past performance. Maar boven alles komt voor mij het eerder genoemde vertrouwen dat beide partijen in elkaar moeten hebben. Dat biedt ruimte voor transparantie en respect, dé voorwaarden voor een geslaagde publiek-private samenwerking. Met Hollandsch Diep als inspirerend voorbeeld."