Burgemeester Peter Snijders van gemeente De Wolden
Burgemeester Snijders: Mijn naam is Peter Snijders, ik ben 42 jaar en burgemeester van gemeente De Wolden. Een landelijk gelegen gemeente in de provinsie Drenthe, in de zuid-westhoek tussen Meppel en Hoogeveen. Van oudsher een landelijk, agrarisch gebied. Tegenwoordig een aantrekkelijke woon- en leefgemeenschap voor meer dan 24.000 mensen. Die genieten van tal van voorzieningen op het gebied van sport, toerisme en recreatie en onderwijsvoorzieningen. Ik denk dat het verbinden van partijen aan elkaar een belangrijke rol van een burgemeester kan zijn. Juist als onafhankelijke voorzitter van raad en als voorzitter van het college weet je wat er speelt en kun je partijen, de meningsverschillen of de belangen daar tussen partijen kun je overbruggen. Een eigenschap die een burgemeester nodig heeft is denk ik hele belangrijke is het kunnen luisteren naar partijen. Binnen de gemeente dan wel buiten gemeente. Het geldt voor je ambtelijke organisatie maar natuurlijk ook voor partijen buiten de gemeente. Ondernemers, instellingen, buurgemeenten ook, andere overheidsorganisaties. Als burgemeester heb ik een heel mooi moment beleefd toen bekend werd dat we een subsidie van ruim 200.000 euro hadden binnengehaald voor de aanleg van een zogenaamd all weatherbodem in deze gemeente. Nou was op zich het bedrag nog niet heel erg groot maar daarmee hadden we wel een forse stap gezet in de ontwikkeling om deze gemeente meer een paardengemeente te laten zijn. Het was een prachtige samenwerking tussen het bedrijfsleven, de provincie Drenthe en de gemeente De Wolden om dit tot stand te brengen. En om daarmee een stukje ambitie van deze gemeente op het gebied van de hippische sector te verwezelijken, dat dat gerealiseerd kon worden. Dat was voor mij een heel mooi moment. Het is een hele mooie combinatie van aan de ene kant een hele zakelijke baan waarin je wordt afgerekend, meer dan ooit, op de resultaten die je boekt en dat is goed. Maar aan de andere kant die menselijke factor, die daar ook in dat burgemeestersambt zit, dat is een geweldige combinatie. Dat merk ik vooral ook in deze
plattelandsgemeenschap van 24.000 inwoners. Daar is die burgemeester, die burgervaderrol moet ik het noemen, is nog steeds erg belangrijk en daar wordt veel waarde aan gehecht.
En ik merk ook dat die burgervaderrol ook, dat je dat heel erg kan helpen op de momenten dat het spannend is en je ook echt weer die burgemeester moet zijn vanuit je gezagspositie.