De Week van M: Toekomstperspectief
Maandag 3 november was ik op werkbezoek in Nijmegen. Mijn bezoeken daar stonden in het teken van het Oost-Nederlandse Triangle-programma en dan met name het onderdeel Health Valley en het programma 'Molecule to Man' (M2M). Binnen dat programma werken de Radboud Universiteit en het Universitair Medisch Centrum nauw samen met het op dit terrein actieve Nijmeegse bedrijfsleven. Hoofddoel daarbij is, om deze topwetenschap beter toegankelijk te maken voor ook commerciële benutting ofwel 'valorisatie', zoals we dat in het jargon noemen.
Kracht van kennis en ondernemerschap
Als eerste bezocht ik het Synthon. Dat ontwikkelt en vervaardigt medicijnen die dienen als hoogwaardig alternatief voor merkgeneesmiddelen. Synthon heeft in 2007 Pieken in de Delta subsidie gekregen voor het project 'Nieuw medicijn tegen de ziekte van Crohn'. Totale kosten daarvan bedroegen ruim euro 4,8 miljoen. Synthon ziet de Universiteit en het UMC als kennispartner. Ik vond het een goed voorbeeld van de kracht van kennis en ondernemerschap. Ik vond het bovendien goed om te zien dat subsidie instrumenten als Pieken in de Delta en afdrachtvermindering in kader van WBSO hun nut en effect hebben.
Voorbeeld van M2M-gedachte
Aansluitend bezocht ik NovioGendix. NovioGendix is een spin-off van het Nijmegen Centre for Molecular Life Science (NCMLS); en werd opgericht in 2006. NovioGendix is gespecialiseerd in de moleculaire diagnostiek van virusinfecties en kanker in de urologie. Het bedrijf levert diensten aan artsen, klinieken en ziekenhuizen in heel Europa. Deze 'technostarter' met nu nog 10 medewerkers is eveneens een voorbeeld van de M2M-gedachte. Oprichter Jack Schalken is ontdekker van de PCA3-marker, een als eerste gevalideerde test voor het opsporen én uitsluiten van prostaatkanker. Deze urinetest geeft een meer preciezere meting van de aanwezigheid van PCA3 cellen dan de traditionele methode van een biopsie. Het heeft voor de patiënt in kwestie als positief voordeel dat er geen lange wachttijd is. Ziekenhuizen kunnen meer testen afnemen waarvan de uitslag dan ook nog binnen een paar werkdagen bekend is.
Bloedleegte
Vervolgens bezocht ik het Donders Institute for Brain Cognition and Behaviour. Ik was hier als minister van OCW ook al eens op bezoek, Maar dit keer kon ik 'geld' meebrengen. Samen met de gedeputeerden Marijke Van Haaren van Gelderland en Carry Abbenhues van Overijssel mocht ik een cheque overhandigen in het kader van Pieken in de Delta aan VIP-BrainNetworks. Binnen VIP-BrainNetworks werken universitaire partners en het bedrijfsleven samen aan onderzoek naar ischemie ( letterlijk bloedleegte), de belangrijkste oorzaak van een beroerte. Naast het Donders Instituut werken aan het project mee het UMC St Radboud en bedrijven als Siemens. Samen gaan ze de komende vijf jaar werken aan nieuwe technologieën die tijdig zuurstoftekort in de hersenen signaleren. Als dat lukt is men beter in staat om herseninfarcten te voorkomen. Direct draagt het ViP-Brain Networks ook bij aan de economische ontwikkeling. Het biedt mogelijkheden voor het vermarkten van nieuwe producten voor preventie, diagnose, therapie en revalidatie.
Volop kansen voor MKB
's Avonds was ik te gast op het Moenendiner dat was georganiseerd door de Nijmeegse burgervader Thom de Graaff. Zo'n 25 vertegenwoordigers uit onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven uit Nederland en Duitsland bespraken daar de mogelijkheden voor grensoverschrijdende samenwerking. In dit geval dus met bedrijven en instellingen in Nordrheinland-Westfalen. Het was aanleiding voor goede gedachtewisselingen en heel inspirerend. Met name voor het MKB liggen er nog volop kansen over de grens en ik hoop dat ze die kansen pakken! Wat overigens opviel was dat de SWOT-analyse uit 2008 veel overeenkomsten vertoonde met die uit eind jaren '80. Er is dus echt nog veel te doen.
Veel ruimte voor innovatie
Donderdagavond had ik de eer om op het Maritime Awards Gala in het Haagse World Forum de prijzen te mogen overhandigen. Zo'n 700 mensen uit de maritieme wereld waren er getuige van. De Nederlandse maritieme maakindustrie bundelt in dit gala de uitreiking van belangrijke prijzen. Daarmee worden de prestaties van respectievelijk maritieme ontwerpers, maritieme toeleveranciers, scheepswerven en reders nog eens extra belicht. Als ik denk aan de maritieme industrie, dan denk ik aan een enorme gedrevenheid en innovatiekracht. Allemaal mensen die met ziel en zaligheid werken in deze sector. Wat ik bovendien zo mooi vind aan de maritieme sector is dat er zoveel ruimte is voor innovatie. De filmpjes die op het gala werden vertoond over de genomineerde projecten lieten dat overduidelijk zien. Men luistert naar de markt en is de wereldwijde concurrentie altijd een paar stappen voor. De Nederlandse maritieme industrie bruist van de creativiteit en heeft daarom een prima toekomstperspectief. De jury's waren goed te spreken over de vele inzendingen en gaven aan dat de keuze moeilijk is geweest. Het was een feestelijke bijeenkomst met blij verraste winnaars.