Proef met Burgernet van start
Minister Ter Horst geeft vrijdag 7 november het startschot voor de proef met Burgernet in negen gemeenten (Gouda, Delft, Ede, Leeuwarden, Dantumadeel, Breukelen, Maarssen, De Ronde Venen en Nieuwegein). Mensen die wonen of werken in deze plaatsen en zich hebben aangemeld als deelnemer, kunnen vanaf morgen bij een Burgernetactie betrokken worden.
Met Burgernet kan de politie het publiek betrekken bij een zoekactie naar een verdachte, een voertuig of een vermist persoon. De deelnemers krijgen een ingesproken mededeling over een gezocht persoon of voertuig te horen op hun vaste of hun mobiele telefoon, of ze krijgen een sms-bericht. Als zij vervolgens iets zien of horen dat overeenkomt met het signalement, bellen zij direct naar een gratis telefoonnummer in de meldkamer van de politie. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken.
Na afloop van de zoekactie krijgen alle deelnemers weer een bericht met informatie over het resultaat.
In Nieuwegein loopt er al sinds 2004 een proef met Burgernet. Gezien het succes wordt de proef nu uitgebreid. Na evaluatie van de proef is het de bedoeling Burgernet stapsgewijs overal in het land in te voeren.
Het systeem zoals tijdens het experiment in Nieuwegein is gebruikt, is de afgelopen periode nog verder uitgebreid en verbeterd door de fabrikant Logica. Zo kunnen deelnemers nu niet alleen spraakberichten krijgen, maar ook sms. Aanvullende informatie over de zoektocht kan ook per e-mail verstuurd worden. Ook is het systeem al gereed voor toekomstig gebruik door bijvoorbeeld de brandweer en geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen.