Toekomst van de Glen Mills School

Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

JZ/GJ-2885583

4 november 2008


Op 17 juni 2008 heb ik u een brief gestuurd waarin ik mijn visie op de toekomst van de Glen Mills School schets. De aanleiding hiervoor was het rapport van de Inspectie Jeugdzorg over de veiligheid binnen de Glen Mills School. Naar aanleiding van de conclusie van de Inspectie dat voor het gebruik van de maatregel “holding” door de Glen Mills School het wettelijk kader ontbreekt, heb ik besloten deze instelling per 1 januari 2009 aan te wijzen als accommodatie gesloten jeugdzorg. Ik heb hieraan de voorwaarde gesteld dat de gehanteerde methode zodanig aangepast wordt dat de agressiestimulerende aspecten eruit verdwijnen. Voor deze aanpassing krijgt de Glen Mills School één jaar de tijd.
Tijdens het Algemeen Overleg over jeugdzorg op 18 juni 2008 heb ik mijn besluit toegelicht. Ik heb toegezegd het plan van aanpak voor de transitie naar aanbieder van gesloten jeugdzorg aan de Tweede Kamer toe te sturen.

Het plan van aanpak, zoals opgesteld door de Glen Mills School, stuur ik u hierbij toe. Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik om u op de hoogte te stellen van de acties die ik zelf ondernomen heb ten behoeve van de aanwijzing van de Glen Mills School als accommodatie gesloten jeugdzorg.

Plan van aanpak Glen Mills School
In het bijgevoegde plan van aanpak “Trajectbenadering op de Glen Mills School” wordt geschetst hoe de Glen Mills methodiek doorontwikkeld kan worden tot een kwalitatief hoogwaardige behandeling in de gesloten jeugdzorg. De huidige methodiek biedt een gefaseerde behandeling. Deze zal worden omgezet in een trajectbenadering waarbij het zorgaanbod zich zal richten op de jongere zelf, het gezin, andere nauw betrokkenen, het onderwijs en de arbeidstoeleiding. De trajectbenadering maakt het mogelijk dat jongeren, afhankelijk van hun hulpvraag, ook korter dan de op dit moment gehanteerde 18 maanden geplaatst kunnen worden.

Anders dan nu het geval is zal het toepassen van de maatregel “holding” niet meer standaard onderdeel uitmaken van de methodiek.
De Glen Mills School committeert zich aan het kwaliteitskader gesloten jeugdzorg en de invulling van het begrip “verantwoorde zorg” dat daarin wordt beschreven.
Naar mijn mening biedt het plan van aanpak voldoende waarborgen voor verantwoorde zorg.

Waarborgen voor kwaliteit
In het licht van het eerdere onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg en de nu voorziene overgang naar gesloten jeugdzorg, acht ik wel een grote betrokkenheid van de Inspectie bij de Glen Mills School aangewezen. Ik heb de Inspectie Jeugdzorg daarom gevraagd in het voorjaar van 2009 een bezoek te brengen aan de Glen Mills School om te bekijken of de veiligheid binnen de Glen Mills School gegarandeerd is.
Verder moet de Glen Mills School voldoen aan alle voorwaarden en eisen die gelden voor aanbieders van gesloten jeugdzorg. Op 1 oktober 2008 heb ik u het kwaliteitskader gesloten jeugdzorg gestuurd. In die brief is aangegeven dat de Inspectie Jeugdzorg bij alle nieuwe initiatieven een entreetoets zal afnemen. Ik zal de Inspectie Jeugdzorg vragen de Glen Mills School in hun planning op te nemen. Eerder heb ik aangegeven dat de Glen Mills School één jaar de tijd krijgt om de methodiek aan te passen. Dit betekent dat de methodiek uiterlijk
1 januari 2010 volledig moet zijn aangepast. Begin 2010 acht ik voor de entreetoets, gezien de termijn voor aanpassing van de methodiek en gezien het onderzoek door de Inspectie in het voorjaar 2009, het aangewezen moment.

Huidige populatie op de Glen Mills School
De periode vanaf het moment dat de Glen Mills School wordt aangewezen als accommodatie gesloten jeugdzorg tot 1 januari 2010, beschouw ik als overgangsperiode, omdat er tot 1 januari 2010 niet alleen jongeren met een machtiging gesloten jeugdzorg op de Glen Mills School verblijven. Zoals ik heb toegezegd in het Algemeen Overleg van 18 juni 2008 kunnen de jongeren die nu nog op de Glen Mills School verblijven hun traject afmaken. Dat zijn zowel jongens met een Pij-maatregel als jongens die geplaatst zijn met een bijzondere voorwaarde en jongens met een OTS of voogdijmaatregel. De aanwijzing tot accommodatie gesloten jeugdzorg heeft voor hen geen consequenties, ondanks het feit dat de gesloten jeugdzorg een ander regime kent dan het huidige regime. De jongens zullen hun traject afmaken onder dezelfde voorwaarden als waaronder zij gestart zijn. Dat betekent dat de beperkende maatregelen die de gesloten jeugdzorg kent voor hen niet gelden. Wel blijven de voorwaarden die aan de Pij-maatregel zijn verbonden gelden voor de jongens die het betreft en blijven ook de bijzondere voorwaarden intact die voor een aantal jongens op Glen Mills gelden.
De jongens en hun ouders worden hierover geïnformeerd. De betrokken ketenpartners zijn op de hoogte gebracht van de wijzigingen en de consequenties daarvan.

Vooruitlopend op de aanwijzing heeft Justitie geen jongens met een Pij-maatregel meer geplaatst. De verwachting is dat de jongens met een Pij-maatregel die er nu nog verblijven op de Glen Mills School op 1 januari 2010 zijn uitgestroomd. Ook de jongens die geplaatst zijn met een voorwaardelijke jeugdsanctie of een bijzondere voorwaarde bij schorsing van de voorlopige hechtenis en jongens met een OTS of voogdijmaatregel zullen naar verwachting op 1 januari 2010 zijn uitgestroomd. Op dat moment zijn alle 120 plekken bij de Glen Mills School volledig beschikbaar voor de gesloten jeugdzorg.
Verantwoordelijkheidsverdeling
Vanaf de datum van aanwijzing als accommodatie gesloten jeugdzorg vervalt de verantwoordelijkheid van de provincie Zuid-Holland voor de Glen Mills School en gaat deze over op mij. De verantwoordelijkheid van Justitie voor de jongeren die op de Glen Mills School zijn geplaatst met een Pij-maatregel of een bijzondere voorwaarde, blijft ongewijzigd ten opzichte van de afgelopen jaren.

Aanwijzing Glen Mills School als gesloten jeugdzorg
Naar aanleiding van het plan van aanpak voor de transitie dat door de Glen Mills School is opgesteld en de afspraken die ik gemaakt heb met het ministerie van Justitie en de provincie Zuid-Holland, heb ik besloten de Glen Mills School per 1 januari 2009 aan te wijzen als accommodatie gesloten jeugdzorg. Vanaf die datum zal de financiering van de beschikbare plekken rechtstreeks via Jeugd en Gezin lopen en zullen aan de Glen Mills School dezelfde voorwaarden worden gesteld als aan de andere instellingen voor gesloten jeugdzorg. Verder is afgesproken dat het ministerie van Justitie de kosten voor het resterende verblijf van de jongens die nu nog op basis van een Pij-maatregel op Glen Mills verblijven voor haar rekening neemt.

De Minister voor Jeugd en Gezin,
mr. A. Rouvoet