Politie en lokaal integraal veiligheidsbeleid
Integrale veiligheid is een aanpak waarbij wordt samengewerkt door een groot aantal lokale organisaties zoals gemeenten, politie, brandweer, woningbouwverenigingen en welzijns- en hulpverleningsorganisaties.
De toegevoegde waarde zit ‘m dan in de samenwerking tussen de organisaties. Veiligheid is in die gedachte niet langer het exclusieve domein van de politie maar ligt voor een deel bij iedereen op het bord. De gedachte daarachter is dat, waar de bijdrage van ieder nu al maximaal is, alleen nog extra resultaat kan worden behaald door samen te werken. Samenwerken voor veiligheid is niets nieuws; dat gebeurt en gebeurde al overal, maar meestal op ad hoc basis. Dat het nu op systematische wijze wordt aangepakt en dat duidelijk wordt gekozen voor één regisseur (de gemeente) is wel winst en op veel plaatsen ook wel nieuw.
De laatste jaren is het beleid en onderzoek vooral gericht geweest op de gemeente. Dit laatste is voor de Inspectie OOV reden geweest om nu aandacht te schenken aan de rol van de politie in het integraal veiligheidsbeleid. De focus van dit inspectiebericht is op de politie, maar wel in het besef dat politie en gemeenten samen met een scala aan partners het integraal veiligheidsbeleid zullen moeten vormgeven en uitvoeren. De Inspectie hoopt met het inspectiebericht een bijdrage te leveren aan een beter onderling begrip voor elkaars positie, aan een betere samenwerking en een effectievere aanpak van integrale veiligheid.