Kabinet versterkt regie op externe inhuur rijksoverheid
Het kabinet gaat de externe inhuur bij de rijksoverheid structureel aanpakken. Daartoe zal de sturing op rijksniveau, over alle departementen heen, worden versterkt. Dat staat in de brief over externe inhuur die minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties namens het kabinet aan de Tweede Kamer heeft gezonden.
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat op rijksniveau regie uitoefenen op de uitgaven voor externe inhuur en gaat de vakministers helpen dat op hun terrein te doen. Voor deze regievoering zal een specifiek instrument worden ontwikkeld. Randvoorwaarden zijn dat het instrument niet leidt tot extra bureaucratie en administratieve lasten. Ook moet het mogelijk blijven om vanwege de behoefte aan flexibiliteit en innovatie menskracht van buiten in te huren. De versterkte regie maakt deel uit van het kabinetsbeleid om de uitgaven voor externe inhuur te stabiliseren op het niveau van 2007 (euro 1,2 miljard) en waar mogelijk te verminderen.
In de komende jaren worden de uitgaven voor externe inhuur verlaagd met euro 38,2 miljoen. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan het amendement van de Tweede Kamer op de Rijksbegroting 2009 om te korten op de uitgaven voor externe inhuur. De korting op de uitgaven bedraagt in 2009 euro 23,1 miljoen, in 2010 euro 30,6 miljoen en in 2011 euro 38,2 miljoen, waarna dit bedrag structureel wordt ingeboekt. Bij deze korting wordt de uitvoering ontzien.
Uit de analyse van de externe inhuur die in de brief in de Tweede Kamer is opgenomen, blijkt dat ruim 70 procent van de uitgaven externe inhuur voor rekening komen van uitvoerende diensten als de Dienst Justitiële Inrichtingen, de Belastingdienst en Rijkswaterstaat. De grootste uitgavenposten van de rijksoverheid als geheel zijn de inzet van uitzendkrachten (50 procent) en de uitgaven voor ICT-advies (20 procent).