Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat volgens twee plastisch chirurgen het niet toestaan van vrouwenbesnijdenis een vorm van discriminatie is
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
DMO-K-U-2880756
3 november 2008
Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat volgens twee plastisch chirurgen het niet toestaan van vrouwenbesnijdenis een vorm van discriminatie is. (2080900570)
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht 1) ‘Jongens wel, meisjes niet’, waarin wordt aangegeven dat het niet toestaan van vrouwenbesnijdenis een vorm van discriminatie naar geslacht en culturele achtergrond zou zijn omdat jongensbesnijdenis wel is toegestaan?
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Mag ervan worden uitgegaan dat de Nederlandse regering niet zwicht voor dit discriminatie-argument, en jongensbesnijdenis blijft toegestaan?
Antwoord 2
Het verbod op VGV gaat ervan uit dat meisjes beschermd moeten worden tegen verminking die verregaande gevolgen heeft voor hun gezondheid.
Vraag 3
Deelt u de mening dat mensen die zich schuldig maken aan meisjesbesnijdenis - welke vorm dan ook - vervolgd en bestraft moeten worden en dat de ouders na het uitzitten van hun straf gedenaturaliseerd en uitgezet moeten worden? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 3
Deze vraag heeft u in juli 2008 reeds eerder gesteld en toen heb ik u geantwoord dat - voor wat betreft denaturalisatie en uitzetting van de ouders – ik deze mening niet deel. De Rijkswet op het Nederlanderschap bevat geen bepaling op grond waarvan intrekking van het Nederlanderschap wegens gepleegde strafbare feiten mogelijk is.
VGV is als mishandeling strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Indien er sprake is van verdenking van het plegen van deze feiten, zal het Openbaar Ministerie in aangewezen gevallen overgaan tot strafrechtelijke vervolging. Zoals mijn ambtgenoot van Justitie heeft gemeld in zijn brief van 20 juni 2008 (Kamerstukken Tweede Kamer 2007/2008, 28 345, nr 69) zal worden bezien welke mogelijkheden er zijn voor een effectievere aanpak van VGV, waaronder mede moet worden verstaan actieve opsporing en vervolging.
1)’Jongens wel, meisjes niet’, Medisch Contact, 19 september 2008