Antwoorden op kamervragen over een financieel tekort bij de Friese politie
Antwoorden op kamervragen van de leden Çörüz en Atsma (beiden CDA), ingezonden 26 september 2008.
1. Vraag
Kloppen de verschillende berichten dat de politie Fryslân kampt met een tekort van 69 miljoen euro? 1)
2. Vraag
Hoe verklaart u dit tekort terwijl het korps financieel onder toezicht is gesteld? Bent u door deze overschrijding “overvallen”?
Antwoord op de vragen 1 en 2
De verschillende berichten kloppen niet: het korps Fryslân heeft geen tekort van 69 miljoen. Uit de herziene begroting 2008 blijkt dat deze regio kampt met tekorten van beperkte omvang, van + 5.000 euro (2008) oplopend naar -/- 2.2 miljoen. in 2011. Wel is sprake van een overschrijding ter hoogte van 69 miljoen euro van de kosten van herhuisvesting van het korps. De rentelasten van deze overschrijding zijn mede de oorzaak van dit tekort.
Mijn departement volgt de financiële ontwikkeling van het regiokorps Fryslân al enige tijd kritisch. In de regel hebben alle korpsen in de jaren na een omvangrijke huisvestingsoperatie last van de hoge rentelasten, omdat de lineaire leningen in aanvang hoge rentelasten meebrengen. Na een beginperiode van 5 tot 7 jaar in combinatie met een strak aflossingschema worden deze lasten weer aanvaardbaar. In het geval van Fryslân heb ik in 2007 geconstateerd dat de begroting de nodige risico’s kende, en ik heb deze risico’s ook per brief aan de toenmalig korpsbeheerder kenbaar gemaakt. Aangezien Fryslân echter meerjarig een sluitende begroting presenteerde, had ik toen nog geen reden en mogelijkheid om preventief toezicht in te stellen. In de herziene begroting 2008 was geen sprake meer van een meerjarig sluitende begroting, en heb ik het korps per direct onder preventief toezicht gesteld.
3. Vraag
Heeft de overschrijding (onder meer) te maken met de Friese politiezorg voor de Waddeneilanden? Zo ja, kunt u dat toelichten?
3. Antwoord
In het huidige budgetverdeelsysteem is rekening gehouden met de ‘waddenfactor’. Het systeem gaat uit van de werklast en houdt daarbij onder meer rekening met het aantal aangiften en misdrijven per 1.000 inwoners. Kenmerkend voor de Waddeneilanden is de grote hoeveelheid incidenten in relatie tot het relatief beperkte aantal inwoners. Met de werklast die de Waddeneilanden met zich meebrengen wordt dus bij de budgetverdeling rekening gehouden. Van de zijde van Fryslân is de stelling dat deze compensatie mogelijk onvoldoende is. Met name de huisvesting van medewerkers op de wadden brengt hoge extra kosten met zich mee. Dit wordt thans bezien.
1) www.trouw.nl, 24 september 2008
www.volkskrant.nl, 24 september 2008
www.nos.nl, 24 september 2008
Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Griffith (VVD), ingezonden 26 september 2008 (vraagnummer 2008Z03265 / 2080901120)