Nieuw meetinstrument voor klimaatverandering en luchtverontreiniging

Het kabinet stelt 78 miljoen euro beschikbaar om een instrument te bouwen dat metingen gaat verrichten over de samenstelling van de atmosfeer om zo meer kennis te vergaren over de oorzaak van klimaatverandering en luchtverontreiniging. Dit project maakt onderdeel uit van het Nederlandse ruimtevaartprogramma. Het is de bedoeling dat het meetinstrument in 2014 door ESA zal worden gelanceerd als onderdeel van het Europese programma voor aardobservatie. De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken, minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Eurlings en staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat ingestemd met toezending van een brief over dit onderwerp aan de Tweede Kamer.

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft samen met wetenschappelijke instellingen al eerder twee succesvolle instrumenten (OMI en SCIAMANCHY) gebouwd die de ontwikkelingen in de atmosfeer kunnen volgen en interpreteren. Nu komt daar een derde instrument (TROPOMI) bij dat voor continuïteit van de metingen zorgt. De kosten zijn geraamd op 133 miljoen euro waarvan het kabinet 78 miljoen voor haar rekening neemt. Het resterende deel moet komen van de internationale partners die aan dit programma willen meedoen.

Met TROPOMI wordt het inzicht in klimaatverandering en luchtverontreiniging vergroot, wat uitstekend past binnen de beleidsprioriteiten van dit kabinet. Daarmee draagt het programma bij aan de ambities uit het coalitieakkoord: een klimaatbestendige inrichting van Nederland, kennis over klimaat, kennis over (complexe) systemen op het gebied van klimaatverandering en het versterken van het atmosfeer- en klimaatonderzoek in Nederland.