Antwoorden op kamervragen over agenten die extra rijlessen voor zichzelf negeren
Antwoorden op kamervragen van het lid Griffith (VVD), ingezonden 11 september 2008.
1. Vraag
Bent u bereid de inventarisatie van het Nederlands Politie Instituut over hoe en op welke manier politieauto’s betrokken raken bij ongelukken op te sturen naar de Kamer zodra deze is afgerond?
1. Antwoord
Ja, ik zal de gegevens over verkeersongevallen met politievoertuigen opvragen bij de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC).
2. Vraag
Aan welke voorwaarden moeten de trainingen die de korpsen zelf aanbieden aan hun agenten voldoen? Hoe worden deze trainingen gefinancierd, gelet op de investering van 2,5 miljoen euro in de extra rijlessen voor de agenten? Op welke wijze is deze 2,5 miljoen euro geoormerkt en toebedeeld?
2. Antwoord
Het is primair een korpsaangelegenheid om ervoor te zorgen dat de politiemensen over voldoende rijvaardigheid beschikken. Korpsen kunnen voor de rijvaardigheidstraining gebruik maken van eigen methoden, maar ook van de periodieke Rijvaardigheidstraining (PRVT) van de Politie Academie. De PRVT omvat de volgende onderdelen:
- voertuigbeheersing,
- beheersing onder verzwarende omstandigheden,
- attitude, met name aanpassingsvermogen,
- bewustwording van risico’s,
- inspelen op gevaarsetting,
- inzicht in de beperkingen van voertuigen en de bestuurder in omstandigheden met een verhoogd risico.
Korpsen die de opleiding zelf verzorgen dienen aan vergelijkbare eisen te voldoen.
De Korpsen zijn verantwoordelijk voor de kosten van het afleggen van de PRVT (131,50 euro per student). In de RHC is met het grootste deel van de korpsen afgesproken dat zij gebruik zullen maken van de door de Politie Academie aangeboden PRVT. De Politie Academie heeft daartoe circa 2,5 mln euro gefinancierd met de bedoeling dit bedrag in de loop van de jaren terug te kunnen verdienen door het aanbieden van de trainingen. De bovengenoemde 2,5 mln euro bestaat uit: aanpassing en onderhoud ‘VerkeersVeiligheidsCentrum Lelystad’ (1.958.750,-), voertuigen (246.400,-), jaarlijkse personeelskosten (256.000,-).
3. Vraag
Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat de agenten die speciale rijlessen zouden moeten volgen en dit nog niet gedaan hebben, dit alsnog zo snel mogelijk gaan doen?
3. Antwoord
In mijn antwoord op de vragen van de heer Pechtold heb ik aangegeven dat sprake is van gebruikelijke opstartproblemen. Ik heb er vooralsnog vertrouwen in dat de korpsbeheerders en korpschefs hun verantwoordelijkheid zullen nemen. Wanneer op 1 januari 2010 niet door alle korpsen aan de opleiding wordt deelgenomen, zal ik de training van rijvaardigheid, conform de schietvaardigheid, verplicht stellen.
Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Pechtold (D66), ingezonden 11 september 2008 (vraagnummer 2008Z02161 / 2070829440)