Blauwtong type 6 waarschijnlijk vaccinvirus
In het EU-referentielaboratorium in het Verenigd Koninkrijk is vastgesteld dat het blauwtongvirus dat in Nederland bij vier dieren is aangetroffen, overeenkomt met een vaccinvirusstam die in Zuid-Afrika wordt geproduceerd. Voorlopig blijven de geldende maatregelen van kracht, binnen het vastgestelde insluitingsgebied worden dieren nader op blauwtong onderzocht.
Vaccins op basis van levende gemodificeerde virussen bevatten een levend maar verzwakt virus. Sommige van dergelijke virussen kunnen nog van dier op dier overgebracht worden. Over het algemeen worden dieren daar niet of slechts in lichte mate ziek van. Hoe de dieren met dit vaccinvirus besmet zijn geraakt, is onbekend. Het levend virusvaccin tegen type 6 is in Europa niet geregistreerd. Er is geen verband met het in Nederland gebruikte vaccin tegen type 8; dat is een vaccin op basis van een geïnactiveerd (dood) virus. De mogelijkheid bestaat dat er een illegaal geïmporteerd levend virusvaccin is gebruikt ergens in de wijde omtrek van de getroffen bedrijven.
Nader onderzoek
Op last van minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zijn de Voedsel en Waren Autoriteit en de Algemene Inspectiedienst van LNV op dinsdag 28 oktober begonnen met een onderzoek naar de oorsprong van de besmetting. Verder wordt in het ingesloten gebied onderzoek uitgevoerd naar de mate waarin dit vaccinvirus verspreid is.
Maatregelen
Na overleg met de Europese Commissie heeft minister Verburg besloten de bestaande maatregelen vooralsnog te handhaven. Rondom de besmette bedrijven is een insluitingsgebied ingesteld van ongeveer vijftig kilometer. Voor slachtdieren is binnenlands vervoer vanuit het insluitingsgebied mogelijk als er dertig dagen geen uitbraak op het bedrijf is geweest. Voor fok- en gebruiksdieren gelden strengere regels: die mogen alleen worden vervoerd na het knuttenvrij opstallen en een negatieve test. Vervoer naar het buitenland is verboden. Voor drachtige fok- en gebruiksdieren, die voor inseminatie gevaccineerd moeten zijn, betekent dit dat er geen export plaats mag vinden. Vanuit de rest van Nederland mag er wel naar het buitenland vervoerd worden. Maar dan gelden dezelfde voorwaarden als bij het vervoer van het insluitingsgebied naar de rest van Nederland.