Van standplaats naar landschap - symposium natuurkwaliteit
Meer dan 700 terreinbeheerders, waterschappers, beleidsmakers, onderzoekers en adviseurs uit de hele Nederlandse natuurwereld komen op dinsdag 4 november 2008 bijeen in Ede voor het OBN-symposium 'Van standplaats naar landschap' over natuurkwaliteit en de effecten van twintig jaar OBN. OBN staat voor Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit. Sprekers uit beheer, beleid en onderzoek bespreken welke kennis nodig is voor behoud en herstel van biodiversiteit op verschillende schaalniveaus in het landschap. Het symposium wordt georganiseerd door de Stichting Bargerveen en Communicatiebureau de Lynx in opdracht van het ministerie van LNV.
OBN: Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit
Het kennisnetwerk Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit (OBN) is een netwerk van beheerders, onderzoekers en beleidsmakers. Deze partijen werken in deskundigenteams, georganiseerd per landschapstype, nauw samen aan de ontwikkeling en uitvoering van herstelbeheer. Nederland is daarvoor opgedeeld in zeven landschapstypen: heuvellandschap, droog zandlandschap, nat zandlandschap, beekdallandschap, rivierenlandschap, laagveen- en zeekleilandschap en duin- en kustlandschap.
Voorheen was het OBN bekend als het 'Overlevingsplan Bos en Natuur'. Dit plan ontstond halverwege de jaren tachtig, toen duidelijk werd dat natuurbehoud hevig gehinderd werd door verzuring, vermesting en verdroging (ook wel 'ver'-factoren genoemd). Extra maatregelen waren nodig om de negatieve effecten van deze factoren op de biodiversiteit tegen te gaan; een 'infuus' voor de natuur om te overleven zolang de 'ver'-factoren met brongerichte maatregelen nog niet zijn teruggedrongen. Deze 'Effectgerichte Maatregelen' (EGM) vormen samen met het onderzoek naar de effectiviteit van deze maatregelen de kern van het OBN. Sinds najaar 2006 is OBN een nieuwe weg ingeslagen: naast kennis over effectgerichte maatregelen gaat het nu ook over soortenbeleid, Natura 2000 en de inrichting van de EHS. Vanwege goede resultaten is de regeling 'Effectgerichte Maatregelen' (EGM) in 1996 voortgezet tot tenminste 2010.
De uitgevoerde effectgerichte maatregelen hebben inmiddels geresulteerd in terugkeer of toename van talrijke bedreigde soorten. De combinatie van maatregelen, gekoppeld aan onderzoek, in OBN heeft erin geresulteerd dat Nederland internationaal koploper is op het onderzoeksgebied van de zogenaamde 'restoration ecology'.