Balkenende en Bos over de financiële crisis
Minister-president Balkenende en minister Bos (Financiën) hebben in de Tweede Kamer gesproken over de situatie op de financiële markten en de participatie in Fortis.
Burgers moeten erop kunnen rekenen dat het bancaire systeem integer en betrouwbaar functioneert, zei minister Bos. 'Als dat ter discussie staat, dient de overheid voor de burger in de bres te springen. Dat is afgelopen weekend dan ook gebeurd.'
Op zondag 28 september 2008 besloot Nederland een 49%-participatie te nemen in Fortis Bank Nederland met bijbehorende zeggenschap. Ook is besloten dat Fortis zijn belang in ABN AMRO zal verkopen.
Bos zei dat De Nederlandsche Bank er samen met hem op zal toezien dat ABN AMRO 'een veilige thuishaven vindt van waaruit haar bancaire activiteiten vertrouwd en betrouwbaar kunnen worden uitgevoerd in overeenstemming met haar cruciale functie voor het Nederlandse financiële stelsel'.
Vertrouwen
Minister-president Balkenende gaf aan dat Fortis het afgelopen jaar, en in het bijzonder de afgelopen weken, onder druk is komen te staan, mede als gevolg van de bredere problemen in de financiële sector. Overheidsingrijpen was op dat moment de enige manier om het vertrouwen te herstellen, zei hij.
'Een faillissement van Fortis zou onevenredige schade hebben toegebracht aan het Nederlandse financiële stelsel en daarmee ook aan de Nederlandse economie als geheel', aldus de minister-president.
Het kabinet kan de omstandigheden op de beurzen niet beslissend beïnvloeden. 'Wat we wél kunnen is bijdragen aan oplossingen die het vertrouwen vergroten en het geld van klanten van banken beschermen', aldus Balkenende.
Internationaal
De financiële crisis is volgens de minister-president 'bij uitstek ook een internationaal vraagstuk, dat deels ook internationale oplossingen behoeft'.
Het kabinet hoopt dat het congres in de Verenigde Staten overeenstemming weet te bereiken over een financieel reddingsplan. Ook op Europees niveau moet er snel betere samenwerking komen op het gebied van financieel toezicht en financiële stabiliteit, zei de minister-president.
Het kabinet houdt nauw contact met de regeringen van de andere EU-landen en met de Europese instellingen. Balkenende zal binnenkort ook contact hebben met de Franse president Sarkozy, de huidige EU-voorzitter.
Goede uitgangspositie
Het kabinet begrijpt dat veel burgers bezorgd zijn over de precieze gevolgen van deze financiële crisis. 'Dat zijn wij ook. Ook Nederland gaat de gevolgen van deze crisis merken', zei minister Bos.
Volgens Bos is de uitgangspositie van Nederland 'te midden van al deze onrust' echter een goede.
'Onze financiële markt is een andere dan de Amerikaanse, de producten die daar de crisis veroorzaakten, komen hier nauwelijks voor, de banken die daar omvallen bestaan hier niet en het toezicht dat daar gefragmenteerd en soms non-existent is, is hier eerste klas en voor de rest van de wereld een voorbeeld', aldus de minister.