Nederland en Tanzania tekenen emissie-contract
Namens minister Cramer heeft de Nederlandse ambassadeur in Tanzania een contract ondertekend voor de aankoop van gecertificeerde emissiereducties. De emissies zijn afkomstig van een gas-krachtcentrale in de Mtwara en Lindi regios van het Afrikaanse land. Het project zal naar verwachting 200 000 ton uitstoot besparen over een periode van 7 jaar.
Tijdens de twaalfde klimaatconferentie in Nairobi in december 2006 lanceerde de Secretaris-Generaal van de VN, Kofi Annan, het zogeheten "Nairobi Framework", dat er onder andere voor moet zorg dragen dat de landen in de Sub-Sahara regio meer kunnen profiteren van het Clean Development Mechanism (CDM). In zijn verklaring gaf Annan aan dat door het CDM miljarden besteed kunnen worden aan duurzame ontwikkeling.
VROM, in samenwerking met de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) en met de kennis en expertise van het agentschap SenterNovem, beoordeelt in eerste instantie of FMO-projecten zich als een CDM-project zouden kunnen kwalificeren. Daarna wordt samen met de projectontwikkelaar het project door de hele CDM-cyclus geleid, totdat het uiteindelijk als een CDM-project is geregistreerd en de emissiereducties uit het project zijn gecertificeerd.
De FMO gaat ervan uit dat een deel van investering zal worden terug verdiend met de CDM-opbrengsten. Deze worden geraamd op tussen de 5 en 25 procent van de totale kosten.
Het eerste project is een zogeheten "integrated gas-to-power"-project van 18 tot 30 Megawatt en levert betrouwbare en betaalbare electriciteit aan ziekenhuizen, bedrijven en bewoners in de Mtwara en Lindi regio in het zuidoosten van Tanzania. Daarnaast biedt het project extra werkgelegenheid, doordat door de meer zekere electricteitsvoorziening zich meer bedrijven/industrie in die regio gaan vestigen. Ook de infrastructuur is verbeterd, doordat voor de constructie van het project veel bruggen en wegen moesten worden verbeterd.
Naast dit kleine project wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een 300 Megawatt gasgestookte elektriciteitscentrale in het noordwesten van Tanzania en een 110 Megawatt gasgestookte elektriciteitsentrale in Benin. Verder zijn met verschillende projectontwikkelaars gesprekken gaande over een windpark in Tanzania en enkele hydro-projecten in Kameroen en Congo. De ontwikkeling en implementatie van deze projecten is echter een proces van lange adem en het zal zeker nog drie tot vier jaren duren voordat deze projecten emissiereducties zullen kunnen realiseren.