Antwoorden op kamervragen over het stemgeheim

Vragen van het lid Gerkens (SP) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het stemgeheim. (Ingezonden 19 september 2008)

Vraag 1
Wat is uw reactie op het artikel over stemgeheim?1

Antwoord

Vraag 2
Kunt u aangeven of de proef met stemmen via internet voor de kiezers in het buitenland in 2006 onveilig is geweest? Zo ja, waaruit bestond deze onveiligheid? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3
Acht u het mogelijk dat met de uitslag van deze groep stemmers is gefraudeerd? Zo ja, wat betekent dit voor de uitslag? Zo neen, waarom niet?

Antwoord vraag 1 t/m 3
De risico’s die verbonden waren aan het experiment in 2006 met het stemmen via internet voor de kiezers in het buitenland zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in kaart gebracht in een risico-analyse die de Tweede Kamer heeft ontvangen. Het maakt onderdeel uit van de evaluatie van het experiment. De betreffende risico-analyse is ook opgenomen in het rapport van de Adviescommissie inrichting verkiezingsproces. Als er risico’s worden onderkend, dan is er ook altijd een kans dat het risico zich ook voordoet. Er zijn echter geen aanwijzingen dat er bij het experiment fraude zou zijn gepleegd. Overigens wijs ik erop dat de uitslag van de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer onherroepelijk is vastgesteld.

Vraag 4
Hoe groot acht u het gevaar dat het stemgedrag van kiezers bij de verkiezingen van 2006 herleid kan worden, gezien de mogelijkheid om zelf via internet te raadplegen of je stem is meegeteld?2

Vraag 5
Welk identificerend nummer is gebruikt om te herleiden of iemands stem is meegeteld? Is dit gekoppeld aan het Burger Service Nummer (BSN)?

Vraag 6
Bent u bereid de site ontoegankelijk te maken, indien blijkt dat de gegevens niet voor 100% veilig zijn? Zo neen, waarom niet?

Antwoord vraag 4 t/m 6
In het experiment in 2006 is geen gebruik gemaakt van het Burger Service Nummer, Sofinummer of A-nummer. Er is gebruik gemaakt van een volgnummer dat de gemeente Den Haag geeft bij de registratie van de kiezers die vanuit het buitenland willen stemmen. Die administratieve registratie wordt door de gemeente Den Haag alleen gebruikt voor dat doel. De gegevens die op de site staan zijn al veel eerder openbaar gemaakt. De openbaarheid van deze gegevens is niet terug te draaien.

1 Staatscourant, 17 september 2008.