Gemeenten en provincies voeren VROM-taken beter uit

Gemeenten voeren hun taken op het vlak van bouwen, milieu en ruimtelijke ordening beter uit dan een aantal jaren geleden, maar het is nog niet voldoende. Provincies voeren hun taken bij de uitvoering van VROM-wetten en regels in het algemeen goed uit. Dat blijkt uit het samenvattende overzicht van de onderzoeken die de VROM-Inspectie van 2003 tot 2008 onder alle gemeenten en provincies heeft uitgevoerd.

Voor veel VROM wetten en regels ligt de uitvoering en handhaving bij gemeenten en provincies. Milieuvergunningen, bouw- en sloopvergunningen, bestemmingsplannen, ze worden door de gemeente en soms door de provincie afgegeven dan wel opgesteld. Vervolgens houden zij toezicht op de uitvoering en grijpen in als dat niet goed gaat.

Bij aanvang van het onderzoek door de VI had echter slechts vijf procent van de gemeenten de vergunningverlening en toezicht en handhaving daarop volledig op orde. De uitvoering is inmiddels flink verbeterd maar nog altijd presteert circa 10% van de gemeenten onder de maat. Vergunningen verlenen gaat gemeenten beter af dan het houden van toezicht en het ingrijpen zodra misstanden worden geconstateerd.

Het slechtst scoorden gemeenten op het vlak van de bouwregels. Daar is tegelijkertijd ook wel de meeste verbetering te zien in de afgelopen jaren, mede door een aantal incidenten op het vlak van veiligheid en gezondheid. Bij de milieuregels (milieuvergunningen e.d.) deden gemeenten het beter, een derde van de taken werd hier als voldoende beoordeeld. Bij bestemmingsplannen daarentegen scoorde slechts een op de tien gemeenten een voldoende, en ook bij de andere taken op het ruimtelijk ordeningsvlak is het beeld niet gunstig. Bovendien schiet het hier ook niet erg op met verbeteringen. Dat heeft onder meer te maken met lokale en nationale belangen en de tijd die het kost een bestemmingsplan te ontwikkelen.

De VROM-Inspectie heeft in de eindrapportage over de gemeenteonderzoeken een groot aantal voorbeelden opgenomen van praktijken waar gemeenten van elkaar kunnen leren.

Het eindrapport over de 12 provincieonderzoeken bevat ook een aantal voorbeelden van excellente praktijken.

Minister Cramer van VROM heeft de onderzoeken naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij zal de uitkomsten betrekken bij het plan voor de reorganisatie van het toezicht op VROM-taken dat in november klaar is.

De VROM-Inspectie heeft bij haar onderzoeken vooral gekeken naar die zaken die binnen een gemeente en provincie belangrijk zijn en die risicovol zijn bij de uitvoering van VROM-taken.

De Inspectie keek ook hoe beleid, programmering en uitvoering met elkaar samenhingen.

De VROM-Inspectie zal niet opnieuw gemeenten en provincies in hun geheel doorlichten. In de toekomst worden onderzoeken gericht op knelpunten en (veronderstelde) risico's. Deze onderzoeken bieden daarvoor een goede basis.

Download: