Antwoorden op kamervragen van Bouwmeester over medicinale cannabisverstrekking

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT-K-U-2880177

10 oktober 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bouwmeester (PvdA) over medicinale cannabisverstrekking (2080900340).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Bouwmeester over medicinale cannabisverstrekking.
(2080900340)


Vraag 1
Kent u het bericht 1) over thuis kweken van cannabis voor medicinaal gebruik, waarin wordt gerefereerd aan een uitspraak van de Hoge Raad, dat in bijzondere gevallen thuis kweken is toegestaan, als het persoonlijk belang van de zieke zwaarder weegt dan het maatschappelijk belang van wetshandhaving?

Antwoord 1
Ja, ik ben op de hoogte van het genoemde bericht en de uitspraak van de Hoge Raad dat uitzonderlijke omstandigheden in een individueel geval kunnen meebrengen dat verboden gedragingen, zoals in dit geval het zonder ontheffing telen van cannabis, gerechtvaardigd kunnen worden indien wordt gehandeld in noodtoestand. In dít bijzondere geval heeft het Hof een noodtoestand aanwezig geacht.


Vraag 2
Is bekend hoeveel mensen in Nederland gebruik maken van cannabis op recept?
Zo ja, om hoeveel mensen gaat het? Zo nee, waarom is dit niet bekend en bent u bereid dit uit te zoeken?

Antwoord 2
Op basis van het aantal afgeleverde apotheekverstrekkingen van medicinale cannabis en een gemiddelde dagdosering wordt het aantal patiënten in 2007 geschat op circa 300. Het exacte aantal is moeilijk aan te geven omdat medicinale cannabis voor verschillende indicaties gebruikt kan worden en per indicatie de dosering ook per patiënt kan verschillen. Verder bepaalt de wijze van toediening ook de hoogte van de dosering en deze kan ook per patiënt verschillen. Voorlopig zie ik geen aanleiding om een onderzoek te doen naar het exacte aantal patiënten.


Vraag 3
Deelt u de mening dat het aanbod van medicinale cannabis zou moeten voldoen aan de specifieke vraag? Zo ja, voldoet dat aanbod aan die vraag? Waarom gaan zieke mensen er dan toch toe over om thuis cannabis te kweken? Zo neen, waarom niet? Wat gaat u doen om dit aanbod op het gewenste niveau te brengen?

Antwoord 3
Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) draagt zorg voor afstemming van haar producten op de toepassing bij het grootste gedeelte van de patiëntenpopulatie. Hiervoor onderhoudt BMC goede contacten met MS-patiënten en diverse patiëntenverenigingen. Net als bij alle geneesmiddelen hangt de mate van werkzaamheid van medicinale cannabis voor een groot deel af van de stofwisseling van een patiënt. Dit betekent dat de ene patiënt anders kan reageren op een geneesmiddel dan een andere patiënt. Wanneer blijkt dat bij een groot deel van de patiënten een behoefte is aan een andere variëteit dan wordt dit serieus in overweging genomen. Zo is bijvoorbeeld in 2006, mede op verzoek van MS-patiënten, een nieuwe variëteit ontwikkeld voor deze groep van patiënten. Deze variëteit is vanaf februari 2007 op recept verkrijgbaar. Het is voor het BMC praktisch niet uitvoerbaar voor elk patiënt een aparte plant te laten kweken. Bovendien zou dit niet doelmatig zijn.

Het is mij bekend dat er patiënten zijn die desondanks overgaan tot zelfteelt. Daarbij is geen sprake van medicinale cannabis, want die wordt in Nederland uitsluitend geleverd door BMC. In het verleden is besloten om via het BMC medicinale cannabis aan patiënten beschikbaar te stellen zodat de kwaliteit gegarandeerd kan worden. De medicinale cannabis voldoet aan bepaalde eisen voor zuiverheid en verontreinigingen. Bij zelfteelt is dat niet verzekerd en nemen patiënten cannabis met het oog op hun gezondheid, terwijl deze verontreinigingen en schimmels kan bevatten die hun gezondheid niet zal bevorderen.

1) de Volkskrant, 17 september 2008, ‘Ernstig zieke mag zelf medicinale cannabis kweken’