Reactie op "Undercover in Nederland"
Defensie heeft kennis genomen van de verontrustende beelden van het programma "Undercover in Nederland". Op grond van deze beelden heeft Defensie onmiddellijk een melding gedaan bij de Koninklijke Marechaussee. Vooruitlopend op de uitzending zijn de eerste maatregelen getroffen om de beveiliging aan de poort te verscherpen.
De Beveiligingsautoriteit van Defensie heeft opdracht gekregen een onderzoek te doen naar hetgeen in de uitzending naar voren is gebracht. Uit het onderzoek moet duidelijk worden of hier naast het menselijk falen ook sprake is van technisch of procedureel falen. Aan de hand van de uitkomsten zullen passende maatregelen worden getroffen.
De bewaking en beveiliging van Defensie kent een gelaagd stelsel. Gezien de omvang en schaal van de militaire objecten is het niet mogelijk alle objecten, kazernes, vliegbases, terreinen honderd procent te bewaken en te beveiligen. De cruciale, onmisbare systemen hebben bij de beveiliging de hoogste prioriteit. Naarmate het belang van de objecten toeneemt, neemt ook de beveiligingsinspanning toe.
Overigens vormt de mens, naast technische maatregelen, de kern van onze bewaking en beveiliging. Iedere militair of burgermedewerker van Defensie is een schakel in de beveiligingsketen. Defensie doet er veel aan het beveiligings bewustzijn te verhogen. Dat defensiemedewerkers dit programma mede mogelijk hebben gemaakt is zorgelijk.