Toespraak staatssecretaris Bijleveld op netwerkbijeenkomst Sterke vrouwen van het Koninkrijk
Mevrouw de minister-president, excellenties,
dames en dames en dames en heren,
Dit is een bijzondere dag en daarom ben ik trots en blij dat ik u hier welkom mag heten.
Gelukkig zijn de tijden voorbij dat men vreemd opkeek als vrouwen het heft in handen namen, maar helemaal gebruikelijk is het toch ook nog niet.
Maar het is in elk geval bijzonder dat wij hier samen zijn met vrouwen uit álle delen van het Koninkrijk: 2continenten, 3 landen – binnenkort zullen dat er 4 zijn – en 6 eilanden.
Werelden van verschil: tussen de continenten, tussen de landen en tussen de zes eilanden.
Maar ook: een grote verbondenheid tussen ons allen omdat we allemaal heel bewust en positief deel uitmaken van éen Koninkrijk.
Die eenheid is belangrijk bij het oplossen van velerlei problemen, maar is vooral van doorslaggevend belang als het gaat om de toekomst van onze jeugd. Daarom heb ik op 15 december vorig jaar, op Koninkrijksdag, aangekondigd dat ik me samen met een aantal sterke vrouwen ga inzetten voor een betere positie van vrouwen en kinderen in het Koninkrijk.
We weten het allemaal: de vrouwen en moeders van de Antillen en Aruba zijn eigenlijk de ruggengraat van het sociale leven.
Maar niet alleen thuis in het gezin. Ook op andere terreinen zien we dat.
De Nederlandse Antillen en Aruba kennen een traditie van vrouwen in bestuurlijke topfuncties. Alleen al hier vandaag zijn er een vrouwelijke premier, twee vrouwelijke oud-premiers en twee vrouwelijke ministers uit het Caribische deel van het Koninkrijk aanwezig.
Daar zouden we –eerlijk gezegd - in Nederland wel eens een voorbeeld aan mogen nemen!
Ook in de zakenwereld doen Antilliaanse en Arubaanse dames het goed: onze dagvoorzitter was in 2005 zwarte zakenvrouw van het jaar en volgens mij hebben we ook een aantal potentiële winnaressen in ons midden.
Maar er is ook een keerzijde aan die zogenaamde matrifocale samenleving.
Vooral jonge moeders zijn vaak alleen verantwoordelijk voor de kostwinning en de opvoeding van hun kinderen.
Dit maakt hen kwetsbaar. En niet alleen hen zelf maar ook hun kinderen.
Vandaag zijn wij bijeen om met elkaar te praten over de vraag hoe we deze vrouwen en hun kinderen weerbaarder kunnen maken. En hoe we daarbij van elkaar kunnen leren en met elkaar kunnen samenwerken.
Er zijn al veel goede initiatieven, zowel op de Antillen en Aruba als in Nederland. Die komen vandaag uitgebreid aan bod en zullen hopelijk als inspiratie dienen.
Empowerment is een begrip uit het Engels.
Het staat voor het leren opkomen voor jezelf, het mondig maken, je lot in eigen handen nemen. Dat is wat nodig is voor de Antilliaanse en Arubaanse kinderen en hun moeders. Of ze nu opgroeien en wonen in Nederland of aan de andere kant van de Oceaan.
De 14 sterke vrouwen van het Koninkrijk onderschrijven de noodzaak van empowerment en willen dit als ambassadeurs uitdragen.
Zij willen empowerment overbrengen op een nieuwe generatie, een nieuwe sterke generatie!
Hoe ik dit zelf ga doen, hoop ik straks te kunnen toelichten in het gesprek met de dagvoorzitter.
Dames en heren, erg goed dat u er bent.
Annemarie Jorritsma, veel dank voor de gastvrijheid in jouw stad en nu snel naar mijn zeer gewaardeerde collega, de minister-president van de Nederlandse Antillen.