Jantje Beton krijgt ton om spelen te bevorderen
Minister Rouvoet schenkt jarige Jantje Beton een tegoedbon van 100.000 euro te verzilveren na een 'goed voorstel om spelen te bevorderen'. Namens de minister reikte staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de bon uit aan Froukje Hajer, programmamanager van Jantje Beton. Bovendien sprak zij namens Rouvoet onderstaande tekst uit.
Majesteit, dames en heren,
Jantje Beton is jarig. Daarom van harte gefeliciteerd! 40 jaar oud en nog geen midlife crisis te bespeuren, dus nog steeds Jantje en geen grote Jan!
Ik zie een organisatie die zich met nog evenveel enthousiasme inzet voor kinderen en hun recht op spelen. Het recht op plezier, net als in het prille begin in 1968 en nog steeds het vuistje fier in de lucht.
Jongens en meisjes, eerst wil ik even met jullie spreken want Jantje Beton is er voor jullie. Jantje Beton wil zorgen dat jullie de ruimte en de tijd hebben om lekker te kunnen spelen.
Als minister voor Jeugd en Gezin doe ik dat ook. Net als Jantje maak ik zelf een vuist voor jullie én de gezinnen waarin jullie opgroeien. Dat moet een goede en veilige plek zijn, thuis én buiten. Want opgroeien, dat herinneren wij grote mensen ons ook nog wel, dat is groot worden met Jip en Janneke, stoepranden en kikkervisjes vangen. Maar opgroeien is ook om half zes thuis moeten zijn om te eten, terwijl je net lekker aan het voetballen bent. Opgroeien is ook chatten, zangles en lummelen. Of chillen zoals jullie zelf nu zeggen. Opgroeien is dus eigenlijk groot worden en je ontwikkelen, en ontdekken wat je kunt. En ik ben heel blij dat Jantje Beton meehelpt te zorgen dat jullie daar ruimte voor krijgen.
Want ieder kind heeft namelijk recht op vrije tijd, spelen en meedoen met culturele en artistieke activiteiten.
Zo is dat opgenomen in de rechten van het kind. En daar herinnert Jantje Beton ons vaak aan. Al veertig jaar zet Jantje zich in voor kinderen en probeert te zorgen dat niets het spelen in weg zit. Het jubileumboek ‘ Tijd voor spelen’ , waarvan u, Majesteit, straks het eerste exemplaar krijgt, schetst een boeiend tijdsbeeld van het spelen door de jaren heen.
Het boek laat zien dat Jantje Beton nog steeds hard nodig is. Er zijn nog steeds belemmeringen voor spelen. Veertig jaar geleden bleven wij grote mensen maar bouwen en leek dat vaak voorrang te hebben. Daar lijkt het nu nog steeds op. Ondanks dat wij al veel meer oog hebben gekregen voor de ruimte die kinderen nodig hebben, bouwen wij nog steeds eerst een flat en leggen we eerst parkeerplek aan. En op die eerst zo brede stoep is dan geen ruimte meer voor een zandbak, een bankje of een plek om te krijten of te skaten.
Het boek laat zien dat ook er ook andere bedreigingen voor het spelen zijn. Bedreigingen voor het spelen óm het spelen. Want spel wordt vaak wel gebruikt als middel om een ander doel te bereiken: goede gezondheid of inzicht in het verkeer, om maar wat te noemen.
Bovendien hebben de meeste kinderen het tegenwoordig zo druk, dat ze eenvoudigweg geen tijd hebben. De veranderde samenstelling van de samenleving en de toenemende individualisering hebben gevolgen voor kinderen. Kort gezegd, kinderen, jullie ouders zijn wel eens ongerust om jullie alleen buiten te laten spelen. (Dat is vandaag al wel over gesproken.) Ik begrijp dat ook wel een beetje, ik ben zelf ook vader. En als ouder zie je alle mogelijke gevaren. Kinderen kunnen vallen, verdwalen, verdwijnen of wat al niet meer. De fantasie van ouders kent wat dat betreft geen grenzen. En waar je van houdt, dat wil je beschermen.
Toch zegt Jantje Beton: ieder kind heeft recht op een bult. Dat vind ik mooi.
Kinderen hebben de ruimte en de vrijheid nodig om zonder toezicht buiten te zijn. Om hun grenzen te verkennen, van elkaar te leren en op onderzoek uit te gaan. Dat ligt ook ten grondslag aan mijn beleid. Kinderen moeten goed en veilig kunnen opgroeien. Het geeft hen een solide basis voor de rest van het leven en bovenal veel plezier. Jantje Beton pleit voor het spelen om het spelen. Dat is belangrijk, voor álle kinderen.
Het is bemoedigend om te weten dat zo’n 85 procent van de Nederlandse kinderen goed en veilig opgroeit. De berichtgeving gaat veelal over de 15 procent waar het minder goed mee gaat. Zij verdienen onze uitdrukkelijke aandacht. Voor hen is het spelen zelfs héél belangrijk. Het is een manier om om te gaan met spanningen thuis, om even de gedachten ergens anders op te richten en te zien dat de wereld er ook anders uit kan zien. Een uitlaatklep.
Jantje Beton wil zijn blik op deze kinderen versterken en stimuleert spelen als bescherming tegen negatieve spanningen. Zonder daarbij de kinderen waar het wel goed mee gaat uit het oog te verliezen. Want, die 85 procent, die moeten we koesteren. En dat zal Jantje Beton ook vinden. We moeten zorgen dat we de omgeving, de ruimte om ons heen, zó inrichten dat kinderen vrij kunnen spelen en dat ook ouders graag buiten zijn. Ook voor het huis of de flat, gewoon op straat. Dat brengt mensen met elkaar in contact en in gesprek. Dan kunnen we samen zorgen dat het met nóg meer kinderen goed gaat. Ik ben ervan overtuigd dat spelen en een prettige én uitdagende buitenruimte daaraan kunnen bijdragen.
Gemeenten zijn eerstverantwoordelijk voor de sociale en fysieke inrichting van de leefomgeving, zij kunnen verschil maken voor kinderen. De ontwikkeling van de kindvriendelijke woon- en leefomgeving begint daar.
Jantje Beton maakt zich hard voor een speelbeleid dat samenspel laat zien tussen onderwijs, jeugdbeleid, ruimtelijke ordening, milieu, welzijn, sport en kunst. De organisatie heeft een uniek netwerk om daar werkelijk verschil in te kunnen maken.
Jantje Beton is jarig. Het boek ‘ Tijd voor spelen’ is een cadeau voor iedereen die zich inzet voor de belangen van kinderen. Het doet mij groot plezier om vandaag Jantje Beton ook een cadeautje te geven. Maar ik waarschuw vast, aan dit cadeau zitten verplichtingen. Want ik kan niet zomaar aan alle jarigen cadeaus uitreiken.
Mag ik daarom Froukje Hajer van Jantje Beton even naar voren vragen?
Froukje,
Ik mag jou als vertegenwoordiger van Jantje Beton vandaag een tegoedbon uitreiken. Ik zei het al, dit cadeau schept wel verplichtingen.
Ik heb 100.000 euro gereserveerd om het spelen te bevorderen. Om kennis te bundelen, goede voorbeelden verder te ontwikkelen en die voor gemeenten, professionals en vrijwilligers beschikbaar te stellen.
Het gaat hierbij natuurlijk om spelen óm te spelen. En het gaat ook om een goede vrijetijdsbesteding voor de oudere jeugd.
Jantje Beton heeft al veertig jaar de kennis, het enthousiasme en de contacten om hierin een belangrijke rol te spelen. Daarom vraag ik jullie van Jantje Beton om, voor de verjaardag, hiervoor een goed voorstel bij mij in te dienen. Om zo de tegoedbon in te wisselen.
Ik ga ervan uit dat jullie deze uitdaging aannemen en wens jullie daarbij veel succes!
Majesteit, dames en heren, hartelijk dank voor uw aandacht.