Minister Bos over de financiële crisis
De minister-president en minister Bos hebben de in de Tweede Kamer gesproken over de financiële crisis. Minister Bos sprak over de situatie op de financiële markten en de participatie in Fortis.
Mevrouw de Voorzitter,
In een vrije democratische samenleving als de onze horen burgers op een aantal essentiële zaken te kunnen rekenen. Recht moet onpartijdig worden gesproken, medisch noodzakelijke zorg moet worden verstrekt, de toegang tot onderwijs moet breed en algemeen zijn. In dit rijtje publieke belangen hoort ook dat burgers er van op aan moeten kunnen dat het bancaire systeem integer en betrouwbaar functioneert. Als dat ter discussie staat, dient de overheid voor de burger in de bres te springen.
Dat is afgelopen weekend dan ook gebeurd. In goed en intensief overleg met de minister president en de president van De Nederlandse Bank hebben wij afgelopen zondag besloten een 49%-participatie te nemen in Fortis Bank Nederland met bijbehorende zeggenschap. Over de precieze details van de financiering en aspecten van governance, ondernemingsbestuur, wordt op dit moment een brief afgerond die wij u de komende uren hopen te kunnen sturen zodat wij wellicht daar de volgende dagen met u over kunnen discussiëren.
Met betrekking tot de toekomst van ABN Amro is besloten dat Fortis haar belang zal verkopen. De Nederlandse Bank is nog steeds verantwoordelijk voor het toezicht op het ontvlechtings- en integratieproces van ABN Amro en zal samen met mij er op toezien dat ABN AMRO een veilige thuishaven vindt van waaruit haar bancaire activiteiten vertrouwd en betrouwbaar kunnen worden uitgevoerd in overeenstemming met haar cruciale functie voor het Nederlandse financiële stelsel.
Mevrouw de Voorzitter, wij begrijpen dat veel burgers bezorgd zijn over de precieze gevolgen van deze financiële crisis. Dat zijn wij ook. Ook Nederland gaat de gevolgen van deze crisis merken. Onze uitgangspositie temidden van al deze onrust is echter een goede. Onze financiële markt is een andere dan de Amerikaanse, de produkten die daar de crisis veroorzaakten komen hier nauwelijks voor, de banken die daar omvallen bestaan hier niet en het toezicht dat daar gefragmenteerd en soms non-existent is, is hier eerste klas en voor de rest van de wereld een voorbeeld.
Dat garandeert niet dat hier niets kan gebeuren maar wel dat wij er bovenop zitten en niet zullen schromen om onze verantwoordelijkheid zo nodig te nemen, net zoals wij dat afgelopen weekend deden. Hoe dat afloopt hebben wij niet alleen in de hand. Nu telt vooral ook het vermogen van Amerikaanse politici om tot overeenstemming te komen. Niet alleen om een reddingsplan aan te nemen dat op korte termijn orde op zaken stelt maar ook om te werken aan een lange termijn oplossing vanuit het besef dat markten zonder adequaat toezicht en regulering tot grote schade voor ons allemaal kunnen leiden. Een sterke markt kan niet zonder sterke overheid. Dat die wijsheid ook aan de overkant van de oceaan nog lang leidend mag zijn.