De Week van M: Herstel van vertrouwen

Citaat van de week: 'Dialoog en samenwerking is de beste remedie tegen conflicten'

Deze uitspraak van de voormalige Duitse bondskanselier Schröder is opgetekend door Het Financieele Dagblad van afgelopen woensdag. Hij sprak tijdens een door de Koninklijk Vereniging van Gasfabrikanten (KVGN) georganiseerd energiesymposium, dat ik dinsdagmiddag 30 september 2008 opende. In zijn betoog bepleitte Schröder, tegenwoordig betrokken bij het Nordstream- pijpleidingproject waar ook onze Gasunie in deelneemt, een Europees-Russische partnerschap op het gebied van energie.

Natuurlijk is zo'n partnerschap van belang voor de voorzieningszekerheid met betrekking tot gas, ook voor de wat verdere toekomst. Het past ook prima in de ambities die ik heb om van Nederland de gasrotonde van Noordwest Europa te maken. Zoals ik in mijn toespraak bij de KVGN heb uitgelegd zijn Europees energiebeleid en bilaterale contacten op energiegebied van bijvoorbeeld Nederland met Rusland hierbij complementair en in feite beide nuttig voor de voorzieningszekerheid van energie in heel Europa.

Herstel van vertrouwen

De financiële crisis houdt ook mij bezig. Ik word dagelijks geïnformeerd en spreek hierover regelmatig met mijn collega's. Voor ABN AMRO en Fortis is er een oplossing gevonden. Dat is goed voor de spaarders en werknemers. De Europese overheden laten zien dat zij alles op alles zetten om de stabiliteit van het financiële sector te waarborgen. Herstel van vertrouwen is het sleutelwoord en daarom is het belangrijk dat er op nationaal en Europees niveau wordt samengewerkt tussen de overheden en toezichthouders. Daar zijn we volop mee bezig.

Afgelopen week sprak ik met een aantal jongeren die actief zijn binnen de beweging 'Cool Politics' over de toekomst. De organisatie ontwikkelt projecten op plekken waar jongeren zijn en die te maken hebben met maatschappelijke betrokkenheid, kennis en zingeving. Ze maken onder andere TV-programma's, organiseren evenementen en publiceren in tijdschriften. Ze willen aantonen dat we in Nederland en daarbuiten wel degelijk betrokken en nieuwsgierig zijn. Zij combineren eigen ervaringen uit de jongerencultuur met kennis uit de wetenschap. Hoe ziet Nederland er in 2030 uit?, was de vraag die ik met ze besprak. De vertegenwoordigers van Cool Politics hadden veel ideeën over hoe de wereld er dan uit zal zien.

Bevlogen

Ik merkte tot mijn genoegen dat ze dat heel bevlogen zijn en maatschappelijk betrokken. Helemaal niet egoïstisch zoals het vooroordeel over jongeren is. Ze kwamen met bijzondere invalshoeken die mij aan het denken zetten. Opvallend was dat deze jongeren allemaal verwachten dat ze later een gezin en kinderen hebben. Dat merkte ik bijvoorbeeld bij het onderwerp dat over de zorg ging. Bijna allemaal denken ze dat het huidige systeem van bejaardentehuizen, in 2030 niet meer zal bestaan. Er wordt volgens hen dan veel meer gewerkt met zorg op maat en de verzorging van ouderen door bijvoorbeeld hun kinderen. Of zoals één zei: je ouders hebben jouw kont afgeveegd toe je klein was, en nu mag jij je ouders verzorgen. Het is je plicht. De ontmoeting met deze jongeren is mij goed bevallen. Volgend jaar ontvang ik de Coolpolitics-vertegenwoordigers van 2009 graag.

Limburgse wijn

Op de eerste zaterdag van oktober was ik samen met Gerda Verburg op werkbezoek in mijn eigen regio. Onderwerp: Nederlandse wijn en in dit geval Limburgse wijn. We waren te gast bij Viticonsult van René van Druenen en bezochten onder andere de wijngaard Boekenderhof. Leuk om te zien hoe consciëntieus en professioneel wordt gewerkt. En hoe betrokken men is bij de pogingen om tot een Limburgse appellation te komen. Heel bijzonder: wijnmaakster Solange uit Argentinië maakt dit jaar geheel zelfstandig haar eerste wijnen van de druiven van Boekenderhof. Chapeau!

De komende week wordt een spannende: veel Tweede Kamerdebatten. Het begint met een energiedebat naar aanleiding van mijn Energienota. Verder een gesprek over de Industriebrief en over de Commissie Kist. En er staat nóg een debat gepland samen met mijn collega van Defensie over JSF.