Eén raad voor rechtsbijstand
De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Albayrak van Justitie ingestemd met het besluit om de huidige vijf raden voor de rechtsbijstand samen te voegen tot één raad. Hiervoor is een wijziging van de wet op de rechtsbijstand noodzakelijk.
Het wetsvoorstel voorziet in de samenvoeging van de huidige vijf afzonderlijke raden voor rechtsbijstand in één raad voor rechtsbijstand, gevestigd te Utrecht. De nieuwe raad heeft vestigingen in de hoofdsteden van de vijf ressorten van de gerechtshoven en zonodig op andere plaatsen. De samenvoeging tot één raad voor rechtsbijstand zorgt voor een vergroting van de efficiency bij de organisatie van de verlening van rechtsbijstand en van de overige taken. Een centrale bestuursvorm zorgt voor meer landelijke eenheid in het uitvoeringsbeleid van de Raden, wat de rechtseenheid en rechtsgelijkheid voor zowel rechtzoekenden als rechtsbijstandverleners vergroot.
Ook voor de belangrijkste stakeholders van de raden, zoals de Nederlandse Orde van Advocaten heeft samenvoeging belangrijke voordelen. Op specifieke dossiers kunnen partijen sneller en efficiënter tot afspraken komen omdat er niet langer vijf raden zijn die eerst onderling tot overeenstemming over een standpunt hoeven te komen of in terugkoppeling aan anderen hoeven te voorzien.
De bestuurlijke centralisatie zorgt ook voor meer efficiency in de organisatie waardoor apparaatskosten worden bespaard. Hierbij moet met name worden gedacht aan een jaarlijkse besparing op de bestuurskosten, organisatiekosten en de kosten voor overhead.
De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.