Bonaire, Sint Eustatius en Saba behouden LGO-status
Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden voorlopig geen ultraperifeer gebied (UPG) van de Europese Unie. Zij behouden de status van Land en Gebied Overzee (LGO) van Europa. Europees recht gaat er dus niet automatisch gelden. Dit verandert niet als ze onderdeel worden van Nederland. Dat meldt staatssecretaris Bijleveld namens het kabinet aan de Tweede Kamer.
Het kabinet is tot deze conclusie gekomen na overleg met Bonaire, Sint Eustatius, Saba en de regering van de Nederlandse Antillen. Het staatkundig proces heeft in dit stadium prioriteit. Het aanvragen van de UPG-status voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba zou dit proces vertragen. Dit wil het kabinet vermijden, te meer omdat de UPG-status juridisch gezien niet nodig is en ingrijpende effecten op de economie zou hebben.
Het kabinet wil de relatie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba met de Europese Unie vijf jaar na toetreding tot het Nederlands staatsbestel opnieuw bezien. Tegen die tijd is duidelijk welke Nederlandse wetgeving er gaat gelden. Dan kan beter bepaald worden welke relatie met Europa daar het beste bij past.
Documenten
-
Brief aan de Tweede Kamer over het kabinetsstandpunt inzake de UPG-status voor de eilandgebieden van de Nederlandse Antillen en Aruba
D.d. 19 juni 2008 (Kamerstukken II, 31 200 IV, nr. 56) heb ik u de rapportages aangeboden van het onderzoek naar de juridische...
-
Brief aan de Tweede Kamer over juridische keuzes met betrekking tot de regelgeving van de BES-eilanden
In het kader van de statuswijziging van Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt in overleg met de andere Nederlandse...