Toespraak ter gelegenheid van het bereiden van 'De Mooie Maaltijd'
Toespraak van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), G. Verburg, ter gelegenheid van het bereiden van 'De Mooie Maaltijd', 25 september 2008
Dames en heren,
Het is een bijzondere dag. Allereerst natuurlijk omdat u gaat proberen om in het Guinness Book of Records te komen. Wat fantastisch om met ruim vierhonderd mensen aan de slag te gaan!
Het is echter ook om een andere reden een bijzondere dag. Niet eerder hebben zoveel koks en ROC-studenten geprobeerd om met lekkere verse producten van ons eigen platteland een maaltijd te bereiden en om die ook nog op te eten!
Ik ben overigens wel heel benieuwd wat u gaat koken. Maar ik laat Pierre Wind ons graag verrassen. Als het maar vers, eerlijk en heerlijk is. En dat is eigenlijk - in een notendop - ook de boodschap die ik u vanmiddag wil meegeven.
Want: A: Vers, eerlijk en heerlijk voedsel is namelijk goed voor onze gezondheid. Onderzoek (Innovatienetwerk) in zorginstellingen wijst namelijk uit dat vers bereid voedsel, dat wordt geserveerd in een aantrekkelijke omgeving, stimuleert om meer te gaan eten. Met alle positieve gevolgen vandien.
- De sociale contacten nemen toe: het is leuk om elkaar tegen te komen en mensen blijven wat langer zitten en raken aan de praat.
- De eetlust neemt toe.
- Er is minder rustgevende medicatie nodig
- En de bewoners geven aan zich beter te voelen.
En dat alles dus - dames en heren - door een gezamenlijke en smakelijke maaltijd! Wordt het dan niet de hoogste tijd om de laffe hap in te ruilen voor lekker eten? Praat er eens over met de directie van uw zorginstelling en kijk wat de mogelijkheden zijn. Want lekker en gezond eten is goed voor u, voor ons. Voor onze lichaam en voor onze geest.
B: Vers, eerlijk en heerlijk voedsel is ook goed voor ons bewustzijn. En daarmee richt ik me voornamelijk op de studenten die hier vanmiddag aanwezig zijn. De ouderen onder ons weten waarschijnlijk nog wel waar hun slager zijn vlees haalde, hoe je schorseneren moet klaarmaken en in welk seizoen de asperges worden gestoken.
Ook de manier waarop het eten wordt geproduceerd, is nu heel anders dan vroeger. Een kip zelf slachten is er niet meer bij. Wie maakt tegenwoordig zijn eigen zult nog? Tegenwoordig wordt er veel geïmporteerd en wordt er veel verwerkt achter dikke fabrieksmuren. De productie van voedsel is afgeschermd. Ik vind dat geen goede ontwikkeling. Ik vind dat iedereen moet weten waar hun voedsel vandaan komt. Dus dat stimuleer ik.
Pierre! Het is tijd om te gaan koken dus ik geef graag het woord aan jou.