Afspraken over nascheiding kunststof verpakkingsafval

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het verpakkende bedrijfsleven en het ministerie van VROM zijn het eens geworden over de voorwaarden voor vergoeding van nascheiding van verpakkingsafval. Daardoor kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2009 onder die voorwaarden in aanmerking komen voor vergoeding uit het Afvalfonds voor via nascheiding verkregen kunststof verpakkingsafval.

Deze afspraak tussen gemeenten, het verpakkende bedrijfsleven en het ministerie van VROM is gemaakt in aanvulling op de raamovereenkomst verpakkingen en zwerfafval die zij in het najaar van 2007 hebben gesloten. In deze raamovereenkomst staan onder andere afspraken over de financiële vergoeding aan gemeenten voor de gescheiden inzameling van kunststof. VNG en VROM hadden om aanvullende afspraken gevraagd wegens een nadrukkelijke oproep daartoe in verschillende moties in de Tweede Kamer (juli 2008) en omdat de VNG leden aangaven niet te kunnen instemmen met de uitvoeringsprotocollen als nascheiding hier niet in zou worden opgenomen. Voor de oplossing hiervan konden de VNG en het ministerie van VROM rekenen op de coöperatieve houding van het bedrijfsleven. Er was al overeenstemming over de overige afvalstromen: papier en karton, glas en metaal.

Het bedrijfsleven werkt sinds vorig jaar samen met de gemeenten aan de ontwikkeling van een structuur voor gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen. Het uitgangspunt van de raamovereenkomst, gescheiden inzameling van kunststof verpakkingsafval, blijft de inzet. Er zijn nu alleen aanvullende afspraken gemaakt over de voorwaarden waardoor het mogelijk wordt voor gemeenten een vergoeding te krijgen voor via nascheiding verkregen kunststof verpakkingsafval.

Om in aanmerking te komen voor vergoeding gelden dezelfde kwaliteitscriteria als bij bronscheiding met sortering. De vergoeding is voorlopig vastgesteld op 350 € per ton. Op 1 juli 2009 wordt de definitieve vergoeding bepaald. De definitieve vergoeding voor door bronscheiding ingezamelde kunststof verpakkingen wordt eind van dit jaar bekend gemaakt. Deze zal gebaseerd worden op de evaluatie van de proefprojecten.

Naast de afspraken over de financiering van de nascheiding hebben de partijen ook nog enkele andere zaken aangepast. Zo komt er een bestuurlijke commissie onder voorzitterschap van de directeur-generaal milieu van het ministerie van VROM. Deze commissie, waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd, begeleidt de uitvoering van de raamovereenkomst. De Stichting Afvalfonds, bestaande uit de VNG en het verpakkende bedrijfsleven, is verantwoordelijk voor het uitkeren van de vergoedingen. Dit wil zeggen dat deze stichting de vergoedingen uitkeert op basis van de hoeveelheid ingezameld verpakkingsmateriaal die gemeenten bij Nedvang (uitvoeringsorganisatie namens het verpakkende bedrijfsleven) hebben opgegeven.

Achtergrond
Sinds 1 januari 2006 is het Besluit beheer verpakkingen, papier en karton in werking getreden. Vanaf die datum zijn niet langer de gemeenten maar is het bedrijfsleven verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van verpakkingen van glas, papier en karton, metaal en kunststof. Uitgangspunt hierbij is het principe van de vervuiler betaalt. In het Besluit verpakkingen zijn doelstellingen opgenomen voor het hergebruik van deze materialen.

Omdat gemeenten nog wel een zorgplicht hebben voor het overige huishoudelijke afval, de regie hebben over het gebruik van de openbare ruimte en op dit moment goed werkende inzamelsystemen hebben, zijn er afspraken gemaakt over de inzameling en de financiering daarvan. De bestuurlijke afspraken zijn neergelegd in de raamovereenkomst verpakkingen en zwerfafval voor de periode 2008-2012. Het uitvoeringsprotocol bevat de concrete uitwerking van deze raamovereenkomst. De financiering van deze afspraken vindt plaats via het Afvalfonds. Dit fonds wordt gevoed uit de verpakkingenbelasting, die met ingang van 1 januari 2008 wordt geheven. De partijen gaan nu gezamenlijk aan de slag om in 2010 een landelijk dekkend systeem voor kunststofinzameling te hebben.

Bron- of nascheiding
Gescheiden inzamelen is een beproefde methode voor het inzamelen van plastic afval. Dit is de zogenoemde voor- of bronscheiding. Een nieuwere techniek is nascheiding uit het restafval.