Vogelaar: 'sectorbeeld woningbouwcorporaties laat gezonde sector zien'
De vermogenspositie van woningcorporaties blijft ondanks hun bijdrage aan de wijkaanpak en de heffing van vennootschapsbelasting goed. Dat concludeert minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie uit het Sectorbeeld voornemens woningcorporaties van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV), zo schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Ook het feit dat ruim 90 procent van de corporatievoorraad woningen betreft in het goedkope of betaalbare segment, stemt haar tevreden. In de 20 bouwregios denken de corporaties bijna 38 procent van de totale nieuwbouwproductie goedkoop en betaalbaar te realiseren. De nieuwbouwproductie vertoont nog een stijgende lijn, ook al zijn de corporaties volgens het CFV geneigd de te realiseren woningen te overschatten.
Teleurstellend vindt minister Vogelaar de afname van het aantal verkochte huizen aan huurders en andere eigenaar-bewoners. Dat aantal daalde van 15.800 in 2006 naar 14.600 in 2007. Volgens het CFV is die daling opmerkelijk, omdat veel corporaties de laatste jaren aan de weg timmeren met allerlei stimulerende vormen van verkopen aan huurders.
De corporaties voorzien verder een stijging van de productie van koopwoningen. Daarnaast plannen corporaties tot tevredenheid van Vogelaar relatief forse investeringen in de 40 prioriteitswijken. Die investeringen betreffen zowel nieuwbouw van huur- en koopwoningen, met een accent op de duurdere segmenten, als verbeteringen van woningen en leefbaarheid. Vogelaar leidt daaruit af dat corporaties ook invulling geven aan het streven meer differentiatie in het woningaanbod in die wijken te realiseren. Daarbij stelt zij ook vast dat corporaties steeds meer investeren in maatschappelijk vastgoed.