Stevige aanpak van overlast door 12-minners
Er komt een wettelijke regeling die het mogelijk maakt om kinderen jonger dan 12 die overlast veroorzaken, thuis te brengen. Ook worden ouders actiever aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor de opvoeding. Op basis van vrijwilligheid, maar zonodig verplicht.
Dat zijn enkele maatregelen in het plan van aanpak ‘Overlast door 12-minners. Een stevige aanpak’ dat minister Rouvoet en minister Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer hebben gezonden.
De samenwerking tussen politie en jeugdzorg is essentieel in de nieuwe aanpak. Door de nieuwe regeling kunnen politie en andere gezagsdragers dwingender optreden dan nu het geval is. De huidige STOP-reactie (de maatregel die wordt opgelegd wanneer een 12-minner zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit) wordt vervangen door een aanpak die zich op de
ouders richt (en niet rechtstreeks op het kind).
Financiële maatregelen
De ministers willen nagaan of het schorsen van het uitbetalen van de kinderbijslag een werkbare optie is als ouders zich onttrekken aan hulpverlening en niet aanspreekbaar blijken op de verantwoordelijkheid voor hun kinderen. De kinderbijslag blijft in dat geval wel beschikbaar voor het gezin, maar wordt pas uitbetaald als aan bepaalde, voor de opvoeding van het kind belangrijke voorwaarden is voldaan.
Om meer inzicht te krijgen in de omvang en de kenmerken van de groep 12-minners die met de politie in aanraking komt, wordt in 2009 een landelijk registratiesysteem ingevoerd.