Weg vrij voor betere dienstverlening gemeenten

Van de blokkades in Rijksregelgeving die gemeentes belemmert haar service naar burger en bedrijven te verbeteren, heeft het Kabinet ruim 70 procent opgelost of wordt op korte termijn opgelost. Dit betekent dat voor gemeenten de weg nu vrij ligt om de dienstverlening daadwerkelijk te verbeteren. Dit maakte staatssecretaris Bijleveld vandaag bekend bij het in ontvangst nemen van het Najaarsoffensief uit handen van Jacques Wallage, voorzitter van de Interbestuurlijke Taskforce Regeldruk Gemeenten. Het najaarsoffensief is een oproep aan Rijk en gemeenten een vijftal speerpunten op te pakken.

bijleveldneemthethetnajaarsoffensiefinontvangstuithandenvanjacqueswallage.jpg

Voorbeelden van weggenomen blokkades zijn een verbetering in de uitvoerbaarheid van de Wet Werk en Bijstand en een verbeterde uitwisseling van gegevens tussen GBA en Burgerlijke Stand. Aan het wegnemen van de laatste 30 procent belemmeringen wordt nu hard gewerkt. Doorgaan met het wegnemen van blokkades in Rijksregelgeving is een van de vijf speerpunten van het Najaarsoffensief van Wallage.

Een ander speerpunt is de oproep aan gemeenten om gebruik te maken van de vereenvoudigde modelverordeningen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Staatssecretaris Bijleveld steunt deze oproep. Zij doet op haar beurt ook een oproep aan de Taskforce om ervoor te zorgen dat het geven van vertrouwen een belangrijke plaats krijgt in de nieuwe WMO-verordening die in de maak is. Het geven van vertrouwen aan mensen zorgt ervoor dat dezen zich minder hoeven te verantwoorden en dus minder administratieve lasten hebben.

Over de oproep aan gemeenten om de knelpunten in dienstverlening aan te pakken, zegt Bijleveld dat zij met plezier de zogenoemde pioniergemeenten - een groep gemeenten die voorop lopen in het verminderen van administratieve lasten voor burgers en bedrijven - ondersteunt bij het invoeren van verbeteringen bijvoorbeeld door het gebruik van mediationvaardigheden, begrijpelijke formulieren, en het vereenvoudigen van aanvraag en verantwoording van uitkeringen. Zelf werkt zij hard aan het wegnemen van de tien grootste knelpunten voor burgers en zij zou graag zien dat instrumenten die in dat kader zijn ontwikkeld zoals het stappenplan mediationvaardigheden ook door gemeenten worden ingezet. Met de Taskforce hoopt ook Bijleveld dat de gemeenten de goede voorbeelden van lastenvermindering in de pioniersgemeenten navolgen. Verder lijkt het haar een goed idee dat gemeenten, net als het Rijk, iedere week een regel schrappen om zo de regeldrukreflex een halt toe te roepen.